Alegerea chitarei clasice

Chitara clasică aparține instrumentelor muzicale tradiționale cu un istoric foarte lung, care ajunge până în sec. al XVII-lea. Pentru a face o alegere bună pentru dvs., apropiații sau copiii dvs., am pregătit o serie de recomandări referitoare la „alegerea chitarei clasice“.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Datorită corzilor din nailon, chitara clasică este potrivită pentru toți începătorii și copiii. În comparație cu corzile de metal, cele de nailon sunt mai ușor de mânuit, iar interpretarea melodiilor clasice, care sunt predate la cursurile de specialitate, este potrivită pentru toți începătorii în vederea pregătirii pentru viitor. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere la cumpărarea unei chitare clasice (mai ales pentru copii) este dimensiunea instrumentului.

În caz de nevoie, experții noștri vă pot ajuta la numărul de telefon 0800 400 002 (lu-vi 10-18h) sau la adresa de email .
  • 1 - Punte
  • 2 - Căluş
  • 3 - Tastieră
  • 4 - Prăguş
  • 5 - Cheiţe de acordaj
  • 6 - Gât
În magazinul nostru online, la secțiunea Chitare, veți găsi două categorii, care pentru începători ar putea părea identice, dar care prezintă diferențe esențiale. Este vorba de categoriile chitare clasice și chitare acustice.

Chitara clasică, pe care poate o cunoașteți și sub denumirea de „chitară spaniolă“ este destinată interpretării de muzică clasică și flamenco. Aceasta are gâtul mai lat (neajustabil), griful drept (nerotunjit) și utilizează corzi de nailon. Rețineți că la chitara clasică nu se pot utiliza corzi metalice, deoarece atingerea lor cu putere poate duce la deteriorarea cordarului și distrugerea instrumentului. La chitara clasică se cântă cu degetele (niciodată cu pana).

Spre deosebire de aceasta, instrumentele din secțiunea Chitare acustice (sau chitare western) sunt prevăzute cu corzi metalice, în general la ele se cântă cu pana, au un grif mai îngust și rotunjit și le puteți auzi în genurile country, folk, pop, rock și alte asemenea.

În cazul achiziției unei chitare clasice pentru copii, este important ca mărimea instrumentului să corespundă înălțimii copilului. Numai astfel va putea copilul să cânte bine la chitară. Pe măsură ce copilul crește, trebuie să „crească“ și chitara.

 

Clasificarea chitarelor clasice după înălțime


Chitara clasică 1/4

Chitarele clasice 1/4 sunt destinate celor foarte mici, cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani, cu înălțimea între 100 și 115 cm.

Chitara clasică 1/2

La nivelul următor se găsesc chitarele 1/2. Acestea sunt destinate celor cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani și cu înălțimea între 115 și 135 cm.

Chitara clasică 3/4

Aceasta este pentru copii între 8 și 11 ani, cu înălțimea cuprinsă între 135 și 150 cm.

Chitara clasică 7/8

Cele mai apropiate de dimensiunea standard sunt chitarele 7/8. Acestea sunt potrivite pentru copiii de 11-13 ani sau pentru persoane cu înălțimea 150-160 cm.

Chitara clasică 4/4 – dimensiune standard

Puteți cumpăra chitare clasice de dimensiune standard copiilor mai mari de 13 ani sau, în general, oricărei persoane cu înălțimea mai mare de 160 cm.

Clasificare după tipul cadrului chitarei

Cadrul se referă la corpul chitarei. Modul în care acesta este prelucrat asigură proprietățile sonore ale instrumentului și prețul acestuia.

• Cele mai accesibile chitare clasice au un așa-numit corp stratificat (din placaj). Aceste instrumente sunt potrivite pentru începători și, din acest motiv, necesită o întreținere minimă. Chitarele cu cadru stratificat sunt ideale pentru călătorii, pentru cântări în jurul focurilor de tabără și alte asemenea, deoarece sunt rezistente la influențele mediului înconjurător.

• Altă categorie sunt chitarele semi-masive. Acest tip de chitare au partea anterioară fabricată din lemn masiv. Părțile laterale și cea din spate sunt din material stratificat. Chitarele semi-masive vă oferă, în general, un sunet mai bogat și mai complet. În același timp, acestea necesită un control minim al umidității locurilor în care sunt depozitate, deoarece lemnul masiv are tendința să „lucreze“.

• Pe treapta superioară se găsesc chitarele masive. Partea anterioară, părțile laterale și partea din spate a acestora sunt fabricate din lemn masiv. Calitatea materialelor utilizate este aici la cel mai înalt nivel, ceea ce cu siguranță are impact asupra sunetului. În același timp, chitarele masive sunt și cele mai sensibile la influențele mediului înconjurător și necesită un control atent al umidității locului unde sunt depozitate.

Accesorii

La achiziție, nu uitați de accesoriile potrivite pentru chitarele clasice. Printre acestea se numără acordorul (este suficient orice acordor tip clip), carcasă dură sau husă moale, set de corzi de nailon de rezervă și stativ, pe care chitara dvs. va arăta ca o regină :-).

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi