Cum să alegi un pian digital

Fie că sunteți un părinte care caută un instrument pentru copilul său, un muzician care din cauza vecinilor sau din cauza spațiului nu își poate permite un pian mare sau sunteți un artist profesionist care caută o alternativă cu mai multe sunete la instrumentul clasic, atunci cu siguranță mai devreme sau mai târziu o să vă intre în câmpul vizual un pian digital. Pianul digital este un instrument muzical a cărui funcție principală este să imite prin presetările sale de la pianină până la pianul mare cu coadă, de concert. În afară de aceasta, un pian digital oferă avantajele procesoarelor de sunet avansate, a bazelor de sunete și posibilitățile de aranjament electronic și înregistrarea pieselor. Cum se alege însă corect un astfel de pian?

În timp ce pianinele digitale imită pianele mai mici în spațiu, cu corzile amplasate pe verticală, pianele digitale cu coadă oferă artistului sentimentul unui instrument autentic de concert. Însă, în cazul în care alegeți un instrument pentru începător, atunci pianina digitală este pentru dvs. o opțiune ideală, mai ales că pianele cu coadă sunt la un preț mai mare.

Clasificarea în funcție de claviatură

Deviza principală a pianelor digitale este claviatura, care ar trebui să imite cât se poate mai bine cea de pe un piano obișnuit, cu toate nuanțele și detaliile acesteia. Unor oameni nu le este plăcut să cânte la clape mate, din contră, altora nu le place senzația de „alunecare“ de pe cele lucioase. Din punctul de vedere al materialului, optimă este imitația fildeșului, cel puțin cu proprietatea de absorbție minimă, ceea ce contribuie la confortul general de cântare.

Particularitățile mecanice și de sunet

Baza tuturor pianelor digitale este mecanismul de ciocănele, care simulează sentimentul ciocănelelor de lovire de pe pianul real. În funcție de prețul pianului digital, acest mecanism se execută în așa-zisa variantă lineară (toate ciocănele sunt la fel de grele) sau în trepte, când ciocănelele clapelor de bas sunt mai grele, iar la cele de alto sunt mai ușoare, la fel ca la un pian real.

Fiecare clapă servește apoi ca element de comandă, respectiv de pornire a sunetului înregistrat (de obicei a pianului real) care corespunde tonului respectiv. Această pornire poate fi influențată de câteva modulații care imită funcționarea mecanismului de pe instrumentul acustic:

Key-off – clapele reale la pianele acustice nu încetează să redea sunetul imediat după ridicarea ciocănelului, deoarece, datorită amortizoarelor emit un sunet caracteristic amortizat, ceea ce este simulat de funcția key-off
Escapement – Această funcție simulează situația când clapa nu este apăsată suficient, iar la un instrument real nu ar lovi coarda și nu s-ar auzi tonul
Dinamica de lovire – Permite diferențierea apăsării diferite a clapei și, prin aceasta, și a volumului și decurgerii sunetului. Este adevărat, cu cât mai multe trepte ale dinamicii de lovire cu atât dinamica clapelor unui pian digital se apropie de un pian real
Smooth release – Funcție sonoră avansată care simulează prelungirea sunetului la o ridicare fină a ciocănelelor, aceasta este apreciată îndeosebi de muzicienii pieselor mai pretențioase sau a muzicii de jazz
Stereo sustain – Simularea călcării pedalei din dreapta când corzile sunt eliberate de amortizoare și au astfel un sunet prelungit

Procesor de sunet

Procesorul de sunet este inima fiecărui pian digital și tocmai calitatea acestuia are influență decisivă asupra calității sunetului pianului cumpărat de dvs. Fiecare procesor are în el înregistrate sunetele unui pian real, la instrumentele mai ieftine însă nu este înregistrată întreaga claviatură, dar în majoritate doar anumite tonuri, iar restul este completat de calculator prin creșterea sau scăderea tonului înregistrat. Există însă și piane digitale care au înregistrate în ele claviatura completă a modelelor de cea mai bună calitate și a celor scumpe de concert, și aceasta în câteva trepte, pentru simularea dinamicii perfecte de lovire.

În afară de stocul de sunete de bază ale pianului clasic, deviza pianelor digitale este și o mulțime de alte sunete și voci, de la keyboard clasic cu o mulțime de posibilități de efecte până la simularea foarte sofisticată a sintetizatoarelor vechi sau a pianelor electrice. Aceste posibilități ale pianelor se evidențiază mai mult datorită funcțiilor speciale, ca de ex.: Dual tone sau layer – posibilitate de conectare a două sunete într-o clapă, deci după apăsarea unei clape se poate auzi simultan sunetul pianului și de ex. cel care corespunde viorii. Keyboard split – posibilitate de divizare a claviaturii în două părți și folosirea pentru fiecare parte a unei setări cu totul diferite. Fără probleme puteți astfel cânta melodia cu sunete de pian și basul îl puteți cânta de ex. cu ajutorul orgii.

Aranjarea pieselor și interfața MIDI

Procesorul de sunet servește în multe cazuri ca instrument pentru compunerea cântecelor dvs. proprii, care este capabil nu numai să înregistreze, ci de multe ori să și analizeze și să completeze acordurile de acompaniament. La fel, o astfel de funcție va servi ca profesor, când unitatea de comandă vă arată înscrierea notelor compoziției și va aștepta la apăsarea tonului corect sau va dicta exact un ritm și legarea tonurilor.

În afară de aceste funcții veți aprecia cu siguranță posibilitatea de conectare a pianului dvs. digital la calculator sau la un alt dispozitiv inteligent prin interfața MIDI sau USB. Datorită acestui fapt, pianul dvs. va deveni o periferie de studio deplină, pe care o conectați fără probleme cu software-ul dvs. de muzică. La fel de ușor veți putea face un backup al pieselor dvs. salvate direct în pian, sau invers, puteți lărgi memoria pianului dvs. cu piese sau sunete noi, dacă producătorul permite aceasta.

Ieșiri audio

Unul din cele mai mari avantaje ale pianului digital este faptul că reglarea volumului difuzoarelor integrate este deplină sau puteți asculta prin căști. De aceea, majoritatea pianelor digitale este prevăzută cu ieșire pentru căști cu jack stereo de 6.3 și foarte des și cu ieșire stereo RCA (cinch) sau cu 2 ieșiri jack 6.3 mono. La pianele digitale profesioniste veți găsi o pereche de ieșiri XLR pentru conectare directă a instrumentului la un mixer audio sau la un sistem de sunet.

Accesorii la piane digitale și seturi avantajoase

Cele mai potrivite accesorii pentru pianele digitale sunt cu siguranță scaune de pian cu înălțimea reglabilă, diferite pâsle pentru protejarea claviaturii sau căști cu o structură închisă. În principiu, la pianele digitale nu avem nevoie de metronom, deoarece funcția acestuia este inclusă cred în toate instrumentele aflate în prezent pe piață. Dacă aveți de gând să achiziționați un instrument muzical pentru un începător, recomandăm să acordați atenție și seturilor avantajoase cu anumite accesorii, care apar în secția pianelor digitale din e-shopul nostru.

Vă este totul clar?

Dacă da, atunci nu vă mai împiedică nimic să alegeți pianul potrivit pentru dvs. În cazul în care mai aveți întrebări sau ceva neclarități legate de alegerea unui pian digital, atunci contactați-ne la tel. 0800 400 002 sau la e-mail , unde colegii noștri cu experiență o să vă dea cu plăcere un sfat care pian este cel mai potrivit pentru scopurile dvs.

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi