Cum să alegi cinele

Nici un set de baterie clasică nu este complet fără setul de bază de cinele. Acest set de bază poate fi apoi completat cu o serie de diferite cinele de efect. Există însă și așa zise cinele de marș sau cinele destinate orchestrelor mari. Pentru a vă orienta mai bine la alegere, am pregătit pentru dvs. un ghid de cumpărare pe tema Cum să alegi cinele.


O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Bateristul începător care își alege primele cinele realizează curând că poate să aleagă dintr-o serie imensă de tipuri de cinele (și din diferite variante). Cinelele diferă între ele nu numai prin tip dar și prin materialul folosit și modul de fabricare. De asemenea, la alegerea cinelelor trebuie să vă uitați și la grosimea /greutatea acestora și la mărimea (diametrul) acestora.

În setul principal pentru setul de baterie includem aceste cinele: Ride, Crash, Hi-hat. Acest set de bază a cinelelor îl putem completa după nevoie cu cinele de efect, cum sunt de ex. cinele China, Splash sau Bell. Oferta de cinele este însă mult mai largă. Pe piață sunt accesibile și diferite seturi complete de cinele.

Pentru o orientare mai bună: producătorii menționează diametrele în țoli. Iar grosimea/greutatea cinelelor o denumesc în cuvinte: thin (subțire), medium (grosime medie), heavy (gros).

Dacă căutați ajutorul nostru la alegerea de cinele, o să ne facă plăcere să vă oferim sfaturi profesionale. Puteți să ne contactați la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 10-18) sau la adresa de e-mail .

Modalitatea de fabricare și aliajele folosite

Sunetul final al cinelelor este dat îndeosebi de calitatea aliajelor folosite, de modalitatea de execuție a instrumentului și bineînțeles și de dimensiunile și formele concrete ale cinelelor. Ce mai vechi producător de cinele este marca Zildjian care are propria sa rețetă secretă pentru fabricarea de cele mai renumite cinele, care datează incredibil deja din anul 1623.

Cinelele sunt fabricate de obicei prin următoarele metode:

• Prin presare mecanică (cea mai ieftină modalitate)
• Forjare mecanică
• Forjare manuală (metoda cea mai scumpă dar de regulă de cea mai înaltă calitate)

La fabricarea cinelelor sunt folosite cel mai des aliajele de cupru și staniu (+ alte eventuale adaosuri de metale) și aliaje bazate pe cupru și zinc. Este adevărat că cinelele cu zinc sunt mai accesibile ca și preț decât cele cu staniu. Dar atenție, este foarte important raportul de metale folosite la aliaj (de ex. conținutul mai ridicat de staniu în detrimentul cuprului înseamnă un cinel de calitate mai mare). Sunt folosite însă și alte tipuri de aliaje (de ex. nichel și argint).

Tipurile de bază ale cinelelor


Cinele Hi-hat

Cinelele Hi-hat sunt unele din cele mai frecvente tipuri de cinele. Hi-hat nu poate lipsi în niciun set de baterie. Cinelele Hi-hat sunt specifice prin faptul că sunt formate din o pereche de cinele amplasate pe orizontală iar cinelul superior poate fi controlat de o pedală (prin aceasta se modifică rezonanța cinelelor). Sunetul acestor cinele este caracteristic pătrunzător și se folosește standard pentru indicarea cadenței piesei. Cel mai obișnuit diametru al cinelelor Hi-hat este de 14 țoli.

Cinele Crash

Cinelele Crash fac de asemenea parte din setul standard de baterii clasice. Marea majoritate a bateriștilor chiar preferă ca în setul de baterie să aibă cel puțin două „crash-uri“. Cinelele crash își găsesc utilitatea și în orchestrele simfonice. Acest cinel, așa cum indică denumirea sa, are un sunet ascuțit, puternic și distinctiv. Cel mai obișnuit diametru al cinelelor Crash este de 16 țoli.

Cinele Ride

Cinelul de tip Ride veți găsi în aproape fiecare set clasic de baterie. Cinelul Ride servește în principal la menținerea cadenței. Acest tip de cinele se remarcă printr-un sunet semnificativ „sunător“ și un sustain mai lung (durata tonului - prelungirea sunetului). Cel mai obișnuit diametru al cinelelor Ride este de 20 de țoli.

Alte cinele

Cinelele Hi-hat, Ride și Crash prezintă pentru baterist un set de bază. Acest set esențial poate fi completat, în funcție de necesități, cu o serie de alte tipuri de cinele. Un tip îndrăgit este de ex. China, datorită sunetului tipic ascuțit și exploziv al acestuia. Unii bateriști nu pot să spună nimic negativ despre cinelele Splash, alții iarăși preferă șinele Bell și alte asemănătoare. La unele seturi de baterie putem vedea și unele tipuri de cinele expuse atipice și neobișnuite. Sunt o mulțime de posibilități de combinare a cinelelor. Să nu vă fie frică să combinați și să experimentați! :-)

Accesorii

Nu uitați că la cinele veți avea nevoie și de cele mai necesare accesorii, printre acestea sunt mai ales suporturile pentru cinele. Apoi poate o să vă prindă bine și agenții de curățare și emulsii protectoare. Atenție, unele cinele nu e voie a se curăța cu acești agenți deoarece s-ar degrada suprafața naturală a acestora. Este vorba îndeosebi de cinelele Dry, Dark sau seria Zildjian Kerope


© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi