Cum să alegi o placă de sunet

Doriți să înregistrați singuri creația muzicală a dvs.? În acest caz o să aveți nevoie de o placă de sunet. Cu alegerea o să vă ajutăm cu plăcere. Pentru o orientare mai bună am pregătit un ghid de cumpărare Cum să alegi o placă de sunet.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Dacă sunteți un începător și întrebați care este standardul între plăcile de sunet, atunci standardul este o placă de sunet USB cu cel puțin două intrări. Un astfel de dispozitiv o să vă permită cu fiabilitate să înregistrați simultan de ex. vocea și chitara sau un alt instrument. Acest tip este unul dintre ele mai obișnuite și vă oferă exact ceea de ce aveți nevoie – un dispozitiv mobil și universal, care o să se înțeleagă cu toate calculatoarele de azi. Dacă e nevoie, cu alegerea o să vă ajute specialiștii noștri la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 10:00-18:00) sau la adresa de e-mail .

Cum funcționează o placă de sunet


În prezent, majoritatea muzicii se prelucrează pe calculator. Dacă dorim însă să folosim calculatorul pentru înregistrare, trebuie să aducem sunetul în acesta. Deși calculatorul are o placă de sunet incorporată, aceasta nu este potrivită pentru înregistrarea sunetului și tehnic nici nu permite acest lucru. Plăcile de sunet specializate nu numai că sunt mai calitative, dar au intrări potrivite pentru conectarea instrumentelor și a microfonului și sunt prevăzute cu preamplificatoare care permit amplificarea adecvată a sunetului, pentru a se utiliza cât mai bine calitatea convertoarelor la schimbarea semnalului din analog în digital.


La cumpărarea plăcilor de sunet nu trebuie să ne fie frică că ar trebui să ne cumpărăm dispozitive scumpe, la care nu vom ști cum să le conectăm sau să operăm cu ele. Oferta de plăci de sunet este foarte largă, de la cele simple cu una sau două intrări și două ieșiri, cu operare complet intuitivă până la cele profesionale care permit înregistrarea pe viu a întregii forații, deoarece prin acestea pot fi înregistrate simultan până la 26 de sunete diferite. Majoritatea se conectează prin cablu USB, iar majoritatea sunt de tip plug´n´play, astfel că imediat după conectare calculatorul le recunoaște singur.


 • 1 - Comutator pentru linia de intrare / instrument
 • 2 - Comutator pentru amplificarea semnalului de intrare
 • 3 - Comutator de alimentare Phantom pentru microfon condensator
 • 4 - Comutator principal pentru volumul monitoarelor de studio (difuzoare)
 • 5 - Comutator volum căşti
 • 6 - Ieșire căști
 • 7 - Comutator pentru audierea directă a instrumentului înregistrat
 • 8 - Intrare combinată pentru microfon (XLR) sau un instrument muzical (jack 1/4)
 • Plăcile de sunet pot fi împărțite în funcție de modalitatea de conectare


  Plăci de sunet USB

  Plăcile de sunet se conectează cel mai des prin USB, chiar dacă la plăcile mai performante se folosesc în prezent și alte interfețe. USB este însă un standard care la plăcile cu patru intrări sau mai puține este mai mult decât suficient.

  Plăci de sunet FireWire și Thunderbolt

  Plăcile profesionale cu un număr de intrări mai mare se conectează prin interfața FireWire sau una mai nouă Thunderbolt. Aceste plăci permit transferul a 26 canale sau mai multe. Pentru studiourile mici de casă însă aceste plăci nu sunt strict necesare.  De câte intrări am nevoie pe placă?

  Dacă doriți să înregistrați simultan de ex. vocea și chitara, vă ajunge o placă cu două intrări. În cazul în care doriți să înregistrați mai multe instrumente simultan, veți avea nevoie de o placă cu mai multe intrări.

  La plăci pot fi conectate toate tipurile de microfoane și instrumente. Plăcile sunt echipate cu preamplificatoare, care sunt capabile să amplifice la nivelul necesar sunetele din microfoane și din instrumente. La intrările astfel dotate este de regulă butonul de comandă Gain prin care ajustați „volumul“ de intrare al microfonului sau a instrumentului înregistrat. Intrările de microfon oferă alimentare Phantom, astfel se pot conecta la acestea și microfoane cu condensatoare. De regulă, cel puțin o intrare poate fi comutată în regimul Hi-Z, de impedanță înaltă, care este destinată înregistrării chitarei electrice sau a celei de bas.


 • 1 - Intrare/ieşire digitală
 • 2 - Ieşire de linie
 • 3 - Intrare de linie
 • 4 - Conector USB
 • 5 - Intrare/ieşire MIDI
 • Cum diferă calitatea de înregistrare a plăcilor de sunet?

  Plăcile cele mai simple oferă calitatea CD, adică rata de eșantionare de 44,1 kHz, eventual 48 kHz la o rezoluție de 16 biți, cele de calitate mai mare au rata de eșantionare 96 kHz iar cele de top 192 kHz. În timp ce frecvența de 44,1 sau 48 kHz este în mod normal suficientă, altceva este la adâncimea de eșantionare care determină calitatea digitalizării. Sunt mai buni 24 biți, deoarece astfel sunt convertite mai calitativ și sunetele mai slabe iar mixajul rezultat sună mai bine.


  Accesorii

  Accesoriul de bază al plăcii de sunet este cablul de conectare la PC/Mac, care în mod normal este inclus în livrare. Dacă aveți de gând și înregistrați voce, alegeți-vă la noi un microfon. Pentru studioul dvs. de casă o să se potrivească unul din categoria microfoanelor cu condensatoare, cu membrane mari. Pentru munca ulterioară cu sunetul este bine a se folosi monitoare de studio care o să vă ofere o audiție de referință curată, la fel ca și căștile de studio.
  De obicei, nu este nici necesar să cumpărați la placă vreun program în care vom înregistra, deoarece în livrare sunt versiunile simplificate ale programelor profesionale pentru înregistrarea sunetului, ca de ex. Cubase sau Ableton. Versiunile complete ale acestor programe găsiți aici.


  Vă este totul clar?

  Dacă da, atunci nu vă stă nimic în cale să începeți să înregistrați :-). Dacă totuși aveți ceva neclarități legate de alegere, nu ezitați să sunați la numărul nostru cu apel gratuit 0800 400 002 sau contactați-ne la adresa de e-mail . Colegii noștri vor alege împreună cu dvs. o soluție ideală.

  © AUDIO PARTNER s.r.o.
  Vă rugăm să aşteptaţi