Cum să alegi monitoare de studio

Pentru efectuarea unei înregistrări de calitate și a unui mix final reușit sunt necesare, în afară de microfoane și echipament de înregistrare bune, și boxe cărora li se spune monitoare de studio, deoarece se folosesc la monitorizarea înregistrării efectuate. Sunt utile însă și la prelucrarea ulterioară a acesteia, când se mixează și se finalizează. Pentru a vă înlesni alegerea, am pregătit pentru dvs. un ghid de cumpărare pe tema Cum să alegi monitoare de studio.


O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Pentru primii pași la înregistrarea și editarea muzicii o să vă servească bine monitoare cu puterea de 20 – 40 W care se vând în perechi, când unul este activ (are încorporat amplificatorul) și unul este pasiv (este conectat la cel activ). Dacă însă căutați o soluție profesionistă, atunci achiziționați două monitoare active identice. Atenție, monitoarele se vând în general câte unul. Astfel, dacă în e-shopul nostru veți vedea la articolul respectiv în fotografie doar un monitor, în ambalaj o să fie cu adevărat doar unul.

Monitoarele de studio reprezintă un standard absolut în toate studiourile de casă și cele profesionale. Doar monitoarele bune o să vă permită să auziți orice detaliu al înregistrării dvs. Pentru munca cu muzică sunt categoric nepotrivite boxele hi-fi care au tendința să avantajeze unele benzi de sunet (mai ales înălțimile și bașii) și să facă audiția mai plăcută. Monitoarele de studio sunt din contră concepute în așa fel încât să ofere un sunet „drept“, neutral și echilibrat în întregul spectru.

  • 1 - Woofer pentru reproducerea frecvențelor joase și bass
  • 2 - Tweeter pentru reproducerea frecvenţelor înalte
  • 3 - Buton de reglare de înaltă frecvență
  • 4 - Buton de reglare de frecvenţă bas
  • 5 - Intrare pentru cablul plăcii de sunet
  • 6 - Alimentare amplificator intern

Pe timpul înregistrării și la editarea muzicii se folosesc așa zise monitoare nearfield care deja după nume sunt destinate pentru audiție de aproape (critică). Se amplasează pe masă (în majoritate lângă display-ul calculatorului) pe care se prelucrează sunetul. În prezent nu este necesară căutarea unui amplificator potrivit deoarece marea majoritate a monitoarelor este activă – au amplificatorul încorporat în ele. Monitoarele de studio se conectează astfel direct la placa de sunet.

La monitoare trebuie cumpărate, de asemenea, cablurile corespunzătoare, prin care se transmite sunetul în acestea. În prezent se folosesc în majoritate cablurile simetrice cu conectoare XLR-tată (în monitor) și cu Jack 1/4 "stereo" pe cealaltă parte (în placa de sunet). Monitoarele de bază vândute în perechi se conectează frecvent la PC sau placa de sunet cu ajutorul cablurilor cinch. În cazul în care vom pune monitoarele pe masă, este bine să achiziționăm sub acestea burete acustic, pentru ca placa mesei să nu înceapă să rezoneze. Este însă mai bine, cu excepția celor mai mici monitoare, să achiziționăm un suport potrivit.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi