Alegerea pianului digital de scenă

Pianul digital de scenă este un instrument muzical care combină ușurința și universalitatea instrumentelor cu clape cu dotarea maximă și sunetul de calitate al pianelor digitale. Gama de prețuri pentru pianele digitale de scenă pornește de la 5000 coroane cehe pentru modelele de bază până la sute de mii de coroane cehe pentru instrumentele profesionale destinate concertelor de amploare. Astfel, înțelegem că pianele de scenă nu au multe elemente comune, ci, dimpotrivă, se deosebesc prin dotări și funcții, datorită cărora vă puteți alege instrumentul în conformitate cu dorințele și scopurile dvs.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

În caz de nevoie, experții noștri vă pot ajuta cu alegerea pianului digital la numărul de telefon 0800 400 002 (lu-vi 10-18h) sau la adresa de email .

Elementul esențial îl reprezintă claviatura de calitate

Pianele de scenă sunt destinate, în principal, reprezentațiilor live, dar servesc la fel de bine studiului sau exercițiilor de acasă. Întotdeauna este foarte importantă o claviatură plină, dinamică (88 de clape), care reacționează la intensitatea melodiei. În ceea ce privește execuția, instrumentele se mai deosebesc prin funcția interpretării dinamice, iar la unele modele, puteți întâlni așa-numita aftertouch, respectiv posibilitatea de a influența modulația tonurilor cântate prin cu ajutorul și prin apăsarea repetată a clapelor, la fel ca la orgă.

Clape comode, orgă, sintetizator sau toate în unul

Categoria pianelor de scenă este foarte largă și în ea se încadrează atât pianele digitale universale Yamaha, care, pe lângă paleta bogată de sunete și acompaniamente, dispun de funcții rapide de schimbare a registrelor pentru o interpretare live mai bună, cât și pianul de elită de concert Nord Stage sau perfectul Pian V Roland, care înseamnă practic deținerea propriului instrument unic.

Nucleul tuturor pianelor de scenă este procesorul de sunet, care permite simularea de calitate a instrumentelor cu clape sau a orgilor, la care se adaugă adesea și cea a sunetelor de voci, chitară, percuție sau a celor mai exotice zgomote și efecte. Pianele de scenă sunt destinate reprezentațiilor live, de aceea pe ele se găsesc numeroase pictograme și butoane care facilitează alegerile dorite, cum ar fi schimbarea muzicii de fundal pe refren sau strofă, comutarea pe sunetele altor claviaturi sau trecerea rapidă și practică pe pian clasic. Desigur, depinde de preferințele și nevoile dvs. dacă sunteți mulțumit cu sunete înregistrate, utilizați două moduri (pian/orgă) cu posibilitate de editare sau, pe lângă presetările existente, aveți nevoie și de opțiunea de sinteză completă a muzicii pe scenă. Pentru toate aceste cerințe există, în categoria pianelor de scenă, instrumentul potrivit.

Acompaniamente, muzică de fundal și registrații diferite

În cazul în care unul dintre criteriile dvs. în alegerea instrumentului este caracterul universal, pianul de scenă este răspunsul corect. Chiar și modelele ieftine ale pianelor de scenă conțin adesea memorie pentru compoziții, melodii de fundal și acompaniamente noi, în timp ce ele însele oferă melodii gata compuse, respectiv melodii cunoscute și stiluri generale. Numărul melodiilor de fundal, ritmurilor și acompaniamentelor oferite diferă în funcție de tipul clapelor, dar, în general, acestea se încadrează între câteva zeci și câteva sute. Unele instrumente conțin și comenzi pentru volumul fiecărei piese și astfel nu există probleme atunci când, de exemplu, în timpul unei melodii de fundal amplificați volumul tobelor și eliminați, de exemplu, instrumentele de suflat.

Pe fiecare pian de scenă găsiți funcții de selectare a unor registrații variate, de exemplu cu claviatura împărțită (funcția split) sau pe un singur ton (funcția dual sau layer). De asemenea, multe instrumente vă oferă posibilitatea unui acompaniament automat al melodiilor interpretate, a unei interfețe avansate pentru un proces de compoziție simplu, a unei multitudini de butoane pentru utilizator sau posibilitatea de a programa clapele ca butoane de pornire, de exemplu pentru fundaluri sau efecte. Pe scurt, cu un pian digital bun este de dorit să puteți pregăti un set muzical și să îl interpretați fără listarea inutilă a registrației sau presetări.

Efecte, simulare și prelucrare avansată a sunetului

Nu este neobișnuit ca pianele de scenă să aibă cele mai variate efecte, de la cele de bază, precum delay, reverb, pitch shift, până la simularea sofisticată a reproductorului rotativ Leslie sau a amplificatoarelor vintage, cum este cazul modelelor Nord Stage. Parametrii efectelor se pot modifica, dar numai gamele superioare ale modelelor de piane digitale vă oferă posibilitatea de a edita direct în timpul melodiei, cu ajutorul butoanelor de comandă sau al butoanelor macro. La modelele mai puțin sofisticate, efectul se setează înainte de interpretarea melodiei și apoi se comută pe pornirea/oprirea acestuia. Anumite piane de scenă, pe lângă sunetele presetate, pe care le puteți efectua sau regla în anumite limite, conțin și o unitate de sinteză a sunetelor noi, care se comportă ca un sintetizator complet, cum este cazul pianelor de scenă Nord, unele dintre cele mai iubite instrumente printre pianiștii de concert. Astfel de piane au pe suprafața lor comenzi suplimentare pentru fiecare filtru și oscilator.

Conexiune și periferice

Din nou, în funcție de dotările fiecărui pian, pot exista tipuri diferite de conexiune pentru pianele digitale și cele cu interfață digitală/analogă, care pot transmite semnalul declanșatorului către sintetizatoarele analoge. Interfața digitală este posibilă prin intermediul unui terminal USB și servește transmiterii de date atât din instrument (schițe de cântece, setări ale utilizatorului sau compoziții întregi), cât și către instrument (sunete sau compoziții noi de la producător, propriile dvs. cântece). Majoritatea pianelor digitale funcționează fără probleme ca un controller pentru software-ul dvs. muzical, iar unele modele conțin și programe de editare, cu ajutorul cărora puteți, de exemplu, modifica sunete de pe calculator.

În ceea ce privește ieșirile, de regulă la pianele de scenă există ieșiri TRS de minim 6,3 mm (mufă) pentru căști, ieșiri pentru conectare la echipamente audio sau combo-uri. Majoritatea au însă și port AUX pentru conectarea cu aparate muzicale externe cu muzică de fundal sau alte sunete, precum și port pentru microfon, pe care unele modele vă oferă posibilitatea să îl realizați printr-un vocoder. Există și modele de claviaturi care sunt compatibile cu iPAD-urile și alte dispozitive asemănătoare, de exemplu la citirea notelor sau modificarea setărilor pianelor, atunci când folosiți iPAD-ul pentru comenzi și ca ecran, iar la modelele noi ale mărcii Roland, toate instrumentele cu clape funcționează fără probleme și cu aplicația Garage Band.

Accesorii pentru pianele de scenă

În cazul pianelor de scenă nu mai este vorba despre ceea ce acestea pot face, ci, mai degrabă, despre ce aveți dvs. nevoie, respectiv este vorba despre alegerea accesoriilor. Cu siguranță vă sunt necesare cele mai variate efecte și stompbox-uri. Atât pentru studiu cât și acasă vă vor trebui căști sau monitoare de studio de calitate, iar pentru interpretări live, este bine să nu uitați de stative și huse sau carcase de transport. Modelele mai scumpe ale pianelor de scenă cu simulatoare avansate sună excelent cu combo-urile pe clape, mai ales dacă este vorba de simularea sintetizatoarelor mai vechi sau a altor electrofoane. Pentru siguranță, nu strică achiziționarea de cabluri bune pentru instrument, de pedale de picior (single sau 3 pedale) sau de adaptoare de rezervă.

Este totul clar?

În alegerea pianului de scenă, cel mai important lucru este să știți ce așteptați de la o interpretare și de ce aveți nevoie în timpul interpretării, dv. și colaboratorii dvs. Atât instrumentele cu clape Yamaha și Kurzweil, cât și modelele de top precum Nord Stage sau Roland Piano V vă oferă servicii foarte bune. În toate cazurile este vorba despre instrumente excelente și universale pentru repetiții, pentru exersare, studiu și pentru scenă, cu care nu puteți da greș. În cazul în care tot nu sunteți siguri, sunați-ne la numărul 0800 400 002 sau contactați-ne pe adresa de e-mail și colegii noștri, dedicați ei înșiși cântatului la instrumente cu clape, vă vor ajuta cu siguranță să alegeți varianta cea mai bună pentru dvs.

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi