Alegerea căștilor

Utilizarea căștilor nu înseamnă numai ascultarea muzicii preferate fără a-i deranja pe ceilalți. Ele pot fi folosite nu doar la mixaje sau alte prelucrări ale pieselor, ci și la înregistrări, mixaje DJ sau în concerte.

Este clar că, în general, căștile de la telefoane mobile, folosite la comunicarea prin skype, nu sunt adecvate prelucrării muzicii în studioul de acasă. De aceea, în cele ce urmează vă vom sfătui în alegerea căștilor ideale pentru lucrul cu muzica.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Chiar dacă pentru fiecare activitate este nevoie de alt tip de căști și nu există un tip perfect pentru toate, se pot combina ușor anumite funcții. Dacă doriți căști pentru mixaje și înregistrări, cel mai bine este să cumpărați căști de studio de calitate, care vor fi închise. În cazul în care, pentru alegerea căștilor, doriți să vă consultați cu experții noștri, vă rugăm să sunați la numărul nostru cu apel gratuit 0800 400 002 (Lu-Vi 10-18) sau să ne scrieți la adresa de e-mail .

Căști de studio

Căștile de studio sunt destinate prelucrărilor muzicale, atât pentru mixaj cât și pentru mastering, și se pot folosi nu numai în călătorii, ci și acasă, când nu doriți să-i deranjați pe cei din jur. Pentru mixaje, aveți nevoie de căști cu o plajă de frecvență suficientă, de exemplu între 30 Hz și 20 kHz, dar, este mai bine dacă acestea pătrund și în spectrul non-sonor și transmit sunetul în intervalul 18 Hz și 23 kHz și mai mult. Cu cât este mai largă plaja de frecvență, cu atât mai uniformă și fiabilă este redarea sunetului în întregul spectru sonor. La mixaje, este necesar să se audă bine toți bașii și înaltele și să existe caracteristici de frecvență echilibrate, astfel încât căștile să nu accentueze o anumită frecvență și să nu creeze o impresie falsă în legătură cu sunetul înregistrării.

Căști închise

În cazul înregistrării în studio a unui cântec sau a unui solo de instrument în variantă finală, este important nu numai ca dvs. să auziți bine fundalul și pe dvs., ceea ce este o chestiune tipică în mixajul la căști, ci și ca sunetul să nu iasă afară din acestea. Dacă microfonul ar captura simultan sunetul din căști și cel auxiliar, înregistrarea ar fi compromisă. De aceea, la înregistrări este necesar să utilizați căști închise. Acestea acoperă urechile în întregime și nu permit sunetului să iasă în exterior.

Căşti deschise și semideschise

La prelucrările muzicale și la mixaje, căștile ar trebui să vă furnizeze cel mai fidel răspuns. În acest caz, sunt necesare căști deschise și semideschise, cu plaje largi de frecvență. Sunetul produs de aceste căști nu afectează structura închisă și este, astfel, mai fidel decât la căștile închise, care au tendința să „subestimeze“ puțin producția frecvenței de bas.

Căști pentru DJ

Și Dj-ii au nevoie de căști care să stea bine, deoarece aceștia le țin la urechi timp îndelungat. Dacă le folosesc, de exemplu, și la setarea acului într-un anumit loc pe disc, atunci este necesar ca acestea să fie bine fixate și să împiedice intrarea zgomotului din exterior. De aceea, căștile pentru DJ sunt căști închise și de mare putere.

De asemenea, există momente când DJ-ul trebuie să asculte simultan ce cântă în sală și ceea ce a pus din pupitru la căști. Ca urmare, căștile de DJ au nevoie de cupe rotabile. Astfel, într-o ureche va intra sunetul din aparat, iar în cealaltă, sunetul din sală.

Cască intraauriculară

În ultimii ani se utilizează tot mai mult căștile și în timpul concertelor. O fac mai ales toboșarii, care doresc să audă bine ceea ce cântă ceilalți și nu vor o unitate de feedback. La fel, cântăreții care se mișcă mult pe scenă și nu stau numai lângă unitatea de feedback, apreciază căștile intraauriculare. Ca urmare, monitorizarea intraauriculară este un sistem comod atunci când raportul corespunzător al instrumentelor (vocaliștilor) se transmite direct în urechea muzicianului, nu în cutia de interceptare a sunetului.

Pentru monitorizarea intraauriculară, este nevoie de căști modelate, astfel încât să auziți numai ce transmite sunetistul și nu sunetul tobelor sau al amperului de chitară. De asemenea, pentru cântăreți acestea reprezintă un avantaj, deoarece monitorizarea intraauriculară rezolvă problemele cu feedback-ul.

Alți parametri care trebuie urmăriți

În cazul în care folosiți căști nu numai la studio sau acasă, ci și în călătorii, este necesar ca acestea să se poată plia parțial și să aibă o carcasă

De asemenea, sunt necesare cabluri de schimb și auriculare de rezervă ca să nu aruncați căștile doar pentru că auricuralele s-au deteriorat parțial sau cablurile s-au stricat.

Dimpotrivă, nu trebuie să vă faceți griji în privința conectorului, deoarece majoritatea sunt dotate cu reducție, astfel încât pot fi utilizate în porturi cu diametre între 3,5 mm și 6,3 mm.

Amplificator pentru căști

În cazul în care veți avea nevoie să conectați mai mult de două perechi de căști, cum se întâmplă frecvent în cazul înregistrărilor, nu este posibilă folosirea adaptoarelor favorite. Într-o singură intrare de căști se poate conecta cel mult un set de căști și nici acest lucru nu este recomandabil. Însă majoritatea cardurilor audio au două intrări. Pentru astfel de cazuri există amplificatoare de căști. În mod obișnuit, acestea au o intrare și patru ieșiri. Cele mai avansate au două intrări diferite, astfel încât permit conectarea a două mixere și racordarea unuia cu celălalt. Amplificatoarele cele mai complexe permit schimbarea raportului între cele două canale și fiecare muzician poate adăuga altă sursă de sunet, de exemplu de tipul click.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi