Cum să alegi boxele și amplificatoarele

Sonorizarea bine soluționată este importantă la orice producție de muzică. Nu este vorba doar de concerte în cluburi și la festivaluri. Este importantă și sonorizarea în sălile de repetiții ale formațiilor, în teatre, încăperile de prezentare sau aule școlare. În acest ghid de cumpărare veți afla cum să vă orientați în sortiment și cu ce să sonorizați evenimentele dvs.


O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Baza tuturor sistemelor de sonorizare sunt boxe suficient de performante, amplificatorul și eventual mixerul și microfoanele. Dacă căutați o soluție simplă pentru sonorizarea evenimentelor dvs., recomandăm să achiziționați setul complet de sistem de sonorizare. Astfel obțineți într-un set amplificatorul, boxele, mixerul, suporturile și cablurile. Astfel veți fi dotați complet pentru orice eveniment. În mixer puteți conecta apoi sonoriza orice – microfonul, instrumentele muzicale, player-ul, calculatorul și altele.

Specialiștii noștri sunt pregătiți să răspundă la toate întrebările dvs. iar dacă sunteți interesați o să vă recomande o soluție ideală pentru setul de boxe. Puteți să ne contactați la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 10-18) sau la adresa de e-mail .

 • 1 - Reglare boxă
 • 2 - Nivel de amplificare intrare
 • 3 - Intrare pentru microfon / intrare de linie
 • 4 - RCA intrare (cinch)
 • 5 - Intrare pentru cablu de alimentare
 • Împărțirea boxelor

  Boxele se împart în patru grupe de bază:

  Boxe PA – destinate sonorizării
  De audiție (monitoare) – destinate ca și audiție pentru interpret (pentru a se auzi pe sine)
  Mobile, cu baterie – destinate sonorizării oricând și oriunde
  Subwoofere – destinate reproducerii frecvențelor de bas

  Împărțire în boxe active și pasive

  Un alt mod de diferențiere a boxelor constă în împărțirea în cele active și pasive. Boxele active diferă de cele pasive prin faptul că au încorporat în ele amplificator propriu, așa că doar le racordați la priză și o să funcționeze. Boxele pasive nu au propriul amplificator și trebuie conectate la un amplificator extern.

  La alegerea unei boxe active urmăriți câțiva parametrii: importantă este puterea și valoarea SPL (indicată în decibeli). Cu cât aceste valori sunt mai mari, cu atât boxa suportă o presiune mai mare și prin aceasta veți fi capabili să sonorizați spații mai mari. La alegerea unei boxe active să vă uitați de asemenea la intrările (conectoarele) cu care este prevăzută. Pentru conectarea microfonului se folosesc așa zise intrări XLR, instrumentele muzicale sau mixerele se conectează apoi cu ajutorul conectoarelor jack 1/4 TRS. Pentru conectarea unui player extern veți folosi cel mai des conectoare RCA cărora li se mai spune cinch.

  Boxele pasive nu pot fi combinate cu orice amplificator. Dispozitivele trebuie să potrivească prin parametrii lor (este vorba îndeosebi de putere și impedanță). Puterea este indicată în wați, impedanța în ohmi.

  Ambele modalități de soluționare au avantajele proprii. Pentru formațiile începătoare și pentru cei care doresc o sonorizare simplă și rapidă, recomandăm boxe active (această soluție este mai practică).
Dacă însă obiectul dvs. este crearea unui sistem de boxe cu un număr mai mare de boxe, atunci trebuie să vă gândiți la faptul dacă nu dați prioritate boxelor pasive conectate la un amplificator final de calitate.

Boxe mobile cu baterii

Dacă doriți să fiți cu totul independenți și căutați echipament pe care îl puteți lua oriunde, achiziționați un sistem de sonorizare mobil, cu baterii. La o mulțime din acestea veți obține și microfonul. În afară de intrarea pentru microfon sunt prevăzute de regulă aceste dispozitive cu intrările pentru conectarea instrumentelor muzicale (chitară, clape) sau playere/telefon/calculator. Sistemele de sonorizare pe baterii sunt îndrăgite nu numai de artiștii stradali, dar se potrivesc oricând atunci când doriți să fiți auzit oriunde veți fi.


© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi