Cum să alegeți instrumentele de percuție și echipamentele de percuție

Instrumentele muzicale de percuție datează încă de la începuturile speciei umane. Oamenii primitivi au fost cei care au descoperit ritmul și au început să folosească tobele primitive și tamburinele (pentru diverse ritualuri, pentru comunicare dar și pentru distracții).

Instrumente muzicale de percuție sunt ideale pentru copii. Ritmul reprezintă primul tip de muzică pe care copiii și-l însușesc. Mai mult tobele și tamburinele sunt în preajma copiilor încă de mici.


O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Pentru începători recomandăm un cunoscut și drag instrument de percuție cajonul (se pronunță “cahon”). Această cutiuță de percuție imită sunetul tobei de bas (dacă se lovește pe partea din mijloc) și a tobei mici (dacă se lovește pe margine). Acest instrument poate fi utilizat în marea majoritate a stilurilor muzicale și chiar un începător poate să învețe să îl folosească relativ repede.

Dacă sunteți interesați de alegerea unui instrument de percuție și doriți să ne consultați, cu mare drag vă stăm la dispoziție. Ne puteți contacta la numărul de telefon 0800 400 002 (lu-vi 10-18h) sau pe adresa de e-mail .


Cele mai populare instrumente de percuție:

Tobele djembes

Djembes se prezintă ca cel mai cunoscut și folosit tip de instrument de percuție. Este originar din Africa central-vestică. Au formă de cupă și majoritatea sunt sculptate dintr-o singură bucată de lemn (pe piață există și djembes din materiale compozit).

Tobe conga

Conga. Au rădăcinile în cultura africană, dar s-au dezvoltat foarte mult în america latină – sub influența sintezei dintre cultura africană și cea spaniolă. Conga se folosesc de obicei în perechi – 2 conga împreunate sunt tobe puse pe același suport. Este vorba despre tobe destul de înalte – în partea sus și de jos sunt mai înguste fiind bombate la mijloc. Forma conga este ca un trabuc tăiat.

Cajon

Cajonul este un instrument de percuție latino-american care se bucură de popularitate în ultima vreme. Cajon tradus din spaniolă înseamnă cutie sau sicriu. În realitate, este o cutie cu o porțiune deschisă în interior unde se regăsesc niște corzi și în respectiva cutie se bate cu mâinile. Sunetul cajonului depinde nu doar de reglajul corzilor ci și de locul și puterea bătăii. Tocmai de aceea știe să imite diverse sunete ale diferitelor instrumente de percuție.

Tobe bonga

Tobele bonga provin din zona Americii centrale (mai exact din Cuba). Sunt alcătuite dintr-o pereche de tobe de dimensiuni mai mici. La tobele bonga se cântă cu vârful degetelor ceea ce face din acest instrument unul ideal pentru copii.

Tobele darbuka

Darbuka sunt tobele populare arăbești. Darbuka sunt tobe metalice cu sunet ca de clopoțel. Membrana lor este de cele mai multe ori sintetică, rareori găsiți darbuka cu membrană din piele naturală animală.

Boomwhackers

Tuburile Boomwhackers Sunt intrumente ideale pentru copii, chiar pentru un colectiv întreg de copii. Învață să distingă ritmul și linia melodică în același timp. Înălțimea tonului este dată de culoarea tubului, fapt ce înlesnește jocul. Boomwhackers-urile te învață nu doar să deosebești sunetele ci și te învață cum să cooperezi și să lucrezi în echipă. Și datorită acestui fapt, acest instrument ar trebui să facă parte din fiecare clasă de instrument muzical.

Grupul instrumentelor muzicale de percuție este mare și diversificat. Grupul instrumentelor muzicale de percuției includ cele mai multe tipuri de tobe. În categoria instrumentelor muzicale de percuție intră și numeroase tamburine, elemente de rezonanță, clopote, clopoțele și huruitori cum ar fi tamburinele, claves, maracass, castaniete, triangle, clopotele pentru vaci. La fel de semnificative sunt și instrumentele de percuție melodice - vibrafon, marimbe, xylofon, ploaia de aur sau chimes, calimby sau foarte căutat și atractiv hang drums.

În categoria celor mai populare intră tobele de genul djembes, bonga și conga. Destul de des sunt întâlnite și tobele arăbești darbuka, un progres între cele mai căutate în ultima vreme a fost și instrumentul de percuție cajon. Un cântăreț pricepu la cajon reușește să înlocuiască cu brio setul de bază al tobelor clasice.

Toate aceste tipuri de tobe sunt căutate datorită universalității lor – și se pot regăsi în orice stil muzical. Toate aceste instrumente sunt de asemenea bune pentru începători.

Pentru toboșarii începători recomandăm și tobele africane djembes. Mulți profesori de instrument le recomandă ca prim instrument pentru copii.

Dacă sunteți interesați de tobele mai micuțe vă puteți îndrepta spre oferta specială tobe pentru copii. Veți găsi acolo mini-tobe, huruitoare, tamburine, boomwhackers și alte asemenea instrumente de percuție potrivite pentru copii. Puteți achiziționa chiar pachete pregătite și complete de seturi de percuție.

MATERIALE FOLOSITE: Instrumentele de percuție sunt în general făcute din lemn, cu metal, compozit și material sintetic. Pentru membrane se folosea piele de vițel și bivol însă în prezent acestea au fost înlocuite cu materiale sintetice. Membranele instrumentelor djembes sunt de cele mai multe ori din piele de capră. Montarea instrumentelor de percuție se face cu ajutorul unei frânghii sau cu un sistem mecanizat și metalic, cu ajutorul cărora este întinsă membrana.

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi