Alegerea pupitrului de mixaj

Un concert fără un pupitru de mixaj nu este posibil. Pe acesta se reglează sunetul instrumentelor, astfel încât raportul dintre ele să fie unul uniform, să se audă bine toate, să nu domine niciunul și să nu se piardă niciunul. Însă utilizarea unui pupitru de mixaj este mult mai largă. Fără un pupitru de mixaj special nu ar putea mixa DJ-ii, pupitrul este adecvat și în sălile de repetiții, îl pot folosi și interpreții de la instrumentele cu clape, care au câteva module și samplere de sunet și care doresc să își seteze singuri volumul. În acest sens, există mai multe tipuri de pupitre de mixaj, de la cele mai mici cu două sau patru intrări până la pupitrele digitale cu 64, 88 sau 168 de intrări, pe care le utilizează în concerte cele mai faimoase trupe. Pentru o mai bună orientare între aceste tipuri, am pregătit pentru dvs. o serie de recomandări pe tema alegerii pupitrului de mixaj.


O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

În cazul în care căutați un pupitru de mixaj simplu, pentru sistemul dvs. audio din firmă sau dintr-o sală de repetiții, este suficient unul de până la 10 canale. Acesta vă permite să conectați un instrument muzical, microfon sau un dispozitiv audio extern și alte asemenea.

În alegerea pupitrului vă vor ajuta cu plăcere specialiștii noștri. Ne puteți contacta la numărul de telefon 0800 400 002 (lu-vi 10-18h) sau la adresa de e-mail .

O prezentare de bază a pupitrelor de mixaj

În funcție de destinația lor, pupitrele se deosebesc prin dotări. La cele pentru DJ nu trebuie să lipsească așa-numitele crossfade pentru atenuarea semnalului din două gramofoane și egalizatoarele, care modifică semnificativ sunetul. De asemenea, intrările sunt diferite. Pupitrele pentru DJ lucrează cu semnale stereofonice și trebuie să permită conectarea gramofoanelor, pentru care sunt dotate și cu preamplificatoare corespunzătoare. Dimpotrivă, la pupitrele destinate concertelor, predomină intrările pentru microfoane, care se pot utiliza ca link-uri, în timp ce ele sunt înlocuite de alte intrări de linie, adesea stereofonice, unde se pot conecta automate de tobe sau playere. Pupitrele mai mici dispun, adesea, și de amplificator.


Pupitrele de mixaj se mai deosebesc prin structura lor, în afară de cele analoge, se utilizează tot mai mult cele digitale. În memoria acestora sunt foarte ușor de salvat diverse setări. Astfel de pupitre sunt destinate festivalurilor, unde cântă mai multe trupe. Ele fac posibilă integrarea efectelor pentru ajustarea sunetului, astfel că nu mai este necesară achiziționarea de efecte externe. Prin faptul că pot fi conectate la calculator, pot înlocui cardul audio și se pot folosi și la detectarea variilor instrumente. Cu cât prețul este mai mare, cu atât este mai mare posibilitatea combinării funcțiilor.

Alegerea pupitrului

La alegerea pupitrului ar trebui știți sigur pentru ce îl veți folosi și care sunt cerințele

1 - stabilirea surselor de semnal (gramofoane, instrumente, microfoane)
2 - alegerea tipului de pupitru (pentru DJ, cu amplificator încorporat, analog, digital)
3 - stabilirea numărului de canale
4 - cerințele pentru canale (numărul benzilor egalizatorului, inserții pe intrări, regimuri solo/mute)
5 - numărul buclelor de efecte și al ieșirilor de interceptare
5 - numărul și tipul ieșirilor
6 - alte cerințe (reverb încorporat, ieșire digitală la USB, posibilitate de conectare a playerului pentru activarea muzicii în sală înainte de concert)

Tipuri de pupitre de mixaj


Pupitre de mixaj simple

Acestea sunt destinate grupurilor mici, de exemplu un duet folk, dar sunt potrivite și pentru muzicienii care se dedică muzicii electronice și au mai multe instrumente diferite. Aceste pupitre dispun de cel puțin câteva intrări pentru egalizatoare și două mufe pentru conectarea efectelor externe.
Pentru menținerea dimensiunilor mici, se utilizează adesea potențiometre rotative în locul celor liniare.

Pupitre cu stativ

Aceste pupitre simple nu se așază pe masă, ci se montează între alte instalații pe un stativ. Sunt de obicei întâlnite la interpreți la clape care utilizează mai multe module de sunet. Pupitrele joase cu înălțimea 1U au comenzi reduse, iar volumul și panorama pot fi setate numai cu un potențiometru rotativ. Adesea, includ și un efect de looping.

Pupitre de mixaj pentru DJ

Baza acestora o reprezintă două canale stereofonice, la care se conectează gramofoanele sau alte playere și controllere. Elementul-cheie este așa-numitul crossfade, care permite comutare prin atenuare a două canale stereo. Fiecare canal dispune de un egalizator cu 3 benzi, care permite amplificarea sau atenuarea semnificative (până la eliminare) a benzii date. Însă pupitrele pentru DJ-ii mai exigenți pot avea și mai multe canale. De obicei, acestora nu le lipsește nici intrarea pentru microfon. Aceste pupitre se deosebesc de celelalte și prin intrări. În timp ce majoritatea pupitrelor utilizează conectori standard (XLR) pentru microfoane și intrări jack (TRS), pupitrele pentru DJ sunt dotate cu intrări cinch (RCA).

Pupitre pentru concerte

Astfel de pupitre au cel puțin 16, de multe ori 24 sau 32 de canale cu egalizatoare cu 3, adesea 4 benzi, cel puțin două până la patru mufe, atunci când două se folosesc pentru două căi independente de monitor și două pentru efecte în buclă. Cele mai bune dispun de două până la patru subgrupuri, care pot fi utilizate pentru tobe sau ansambluri.

Powermixere - Pupitre de mixaj cu amplificator încorporat

Aceste instalații combină pupitrul mic cu amplificatorul încorporat. Sunt potrivite evenimentelor mici, dar și în sala de repetiții a formațiilor.

Pupitre de mixaj digitale

Pupitrele de mixaj digitale se numără printre cele mai moderne pupitre. Adesea, acestea pot fi comandate de la distanță, de exemplu cu ajutorul unei tablete, astfel că puteți ajusta și seta sunetul din diferite locuri ale unei săli. Alte avantaje ale pupitrelor de mixaj digitale sunt prezența efectelor diferite, faptul că sunt mai mici și mai ușoare și că puteți încărca presetări, pe care să le activați înainte de concert doar prin apăsarea unui buton.

Arhitectura pupitrului de mixaj

Fiecare pupitru este format din trei secțiuni: de intrare, de mixare și de ieșire. În unele canale de intrare sunt alimentate semnale individuale, care apoi se ajustează. În partea de mixare, canalele se amestecă și sunt distribuite către o singură ieșire. În secțiunea de ieșire, semnalul se mai poate ajusta, iar cu ajutorul potențiometrului se reglează volumul.


Cele mai simple pupitre, adesea numite mixere, au o structură simplă - ele permit numai setarea volumului pe fiecare canal și, posibil, distribuirea în stereo. Cele mai avansate pupitre dispun de un potențiometru pentru setarea nivelurilor de intrare și de un potențiometru liniar sau rotativ pentru reglarea volumului semnalului. Acesta este apoi transmis către secțiunea de mixare. De asemenea, mai au un potențiometru pentru setarea distribuirii în stereo. La majoritatea, fiecare canal mai este dotat cu un egalizator.


Pupitrele din categoriile superioare sunt dotate și cu inserții de microfon, care permit, după setarea nivelurilor de intrare, și instalarea de efecte externe pentru prelucrarea semnalului, așa cum sunt compresoarele. Unele pupitre dispun de compresoare simple încorporate. Adesea, fiecare canal oferă posibilitatea de a activa sau dezactiva regimul solo, necesar la setarea sunetului.


De asemenea, este importantă și secțiunea care controlează nivelul semnalului transmis către fiecare ieșire pe conectorii SEND. Aceștia se utilizează pentru alte efecte externe în mixerul de efecte (AUX) și pentru funcția MON. Numărul de ieșiri auxiliare este foarte important, deoarece acesta stabilește capacitățile căilor de interceptare independente și numărul efectelor diferite pe care le puteți conecta. Unele pupitre au deja încorporate efecte de tipul reverb.


Anumite pupitre sunt dotate și cu interfață pentru USB, astfel că se pot utiliza pentru salvare în calculator și funcționează și în calitate de carduri audio.

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi