Cum să alegi un microfon

Microfonul este cel mai important dispozitiv la înregistrarea muzicii sau la amplificarea acesteia. Fără acesta nu se poate amplifica vocea cântărețului și nici sunetul instrumentelor muzicale acustice și a aparatelor.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Pentru începători și utilizatori nepretențioși, care caută un standard absolut și vor folosi microfonul pentru înregistrarea obișnuită, eventual pentru amplificarea vocii într-o sală, recomandăm microfoane dinamice tradiționale. Cu acestea nu veți face greșeală și veți obține un dispozitiv cu totul universal. Dacă e nevoie, cu alegerea o să vă ajute specialiștii noștri la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 10:00-18:00) sau la adresa de e-mail .

Microfoanele se împart în funcție de câteva criterii. Se disting în funcție de construcție, mărimea capsulei interioare, de caracteristica de frecvență și direcție și în funcție de modul de utilizare, ceea ce poate fi pentru un începător puțin complicat.În ghidul nostru de cumpărare o să vă ajutăm însă cu alegerea microfonului.

Din punctul de vedere constructiv pentru captarea vocii se folosesc două tipuri de microfoane de bază – dinamice și cu condensatoare.

Împărțirea de bază a microfoanelor


Microfoane dinamice

La microfoanele dinamice este o membrană care se mișcă sub presiunea undelor sonore și mișcă și bobina în câmpul electric. Avantajul acestora constă în semnalul de ieșire puternic, construcția simplă și rezistența mai mare. Nu au nevoie de alimentare și nici de preamplificator atât de puternic și suportă bine presiunile acustice mari (volumul mare al sursei de sunet). De aceea, microfoanele dinamice se folosesc pe podiumuri. Sunt valorificate la captarea vocii, a elementelor de baterie în parte sau a combo-urilor de bas și de chitară. De asemenea, microfoanele dinamice nu sunt atât de sensibile la zgomotele din jur.

Microfoane cu condensatoare

Un alt tip de microfoane sunt cele cu condensatoare, la care oscilațiile acustice vibrează membrana care este unul din electrozii condensatorului. Acesta este conectat la circuitul electric. Prin modificarea poziției membranei se modifică capacitatea condensatorului și astfel apare înregistrarea sunetului. Microfoanele cu condensatoare însă necesită o sursă de 48 volți – așa zisă alimentare phantom. Această alimentare este inclusă în prezent în toate mixerele și plăcile audio. Deoarece microfoanele cu condensatoare au o ieșire slabă, parte a interiorului acestora este și amplificatorul.
Microfoanele cu condensatoare oferă o redare credibilă a sunetului și sunt foarte sensibile, astfel prezintă o soluție ideală pentru studiouri (inclusiv cele de casă). Se folosesc îndeosebi la captarea vocii și a instrumentelor acustice solo, cum ar fi vioara, saxofonul, clarinetul sau pian.

Microfoane USB

Îndrăgite sunt și microfoane USB. Este vorba de microfoane cu condensatoare prevăzute cu interfața USB. Sunt ideale pentru cei care doresc să fie flexibili la înregistrare. Este îndeajuns ca acest tip de microfoane să fie conectate la un PC/Mac și imediat se poate începe cu înregistrarea. La folosirea acestora nu mai aveți nevoie de placa audio, deoarece o au încorporată în ele. Datorită acestui fapt se poate înregistra cu ele oricând și oriunde. Aceste microfoane sunt foarte populare la înregistrarea așa ziselor subcast-uri, video youtube și altele.

Microfoane panglică

În cadrul retro maniei microfoanele cu bandă se bucură de renaștere. Ca principiu se încadrează în microfoane dinamice, însă redau un sunet mai credibil și sunt mai sensibile la manipulare. La fel și acestea se folosesc de schimbarea câmpului electromagnetic în care se mișcă o bandă subțire ce vibrează la sunet. Captează mai multe detalii deoarece banda nu este legată de bobină. Prin construcția lor specifică, captează sunetul din două părți opuse, ceea ce poate fi util la înregistrarea duetelor. Se folosesc pentru înregistrarea vocii, dar și la unele instrumente muzicale cum ar fi vioara, deoarece au o reproducere plăcută a înălțimilor. Sunt potrivite și pentru studiouri pentru înregistrarea „zgomotelor“ ambientale.

Tipurile specifice de microfoane

Mai există și alte tipuri de microfoane, care sunt potrivite pentru scopuri speciale. Așa zisele handuri (microfoane de voce pentru mână) au structura executată în așa fel încât capsula să nu capteze mișcarea mâinii cântărețului pe microfon. Dispozitive fără fir au încorporat un emițător, astfel cântărețul poate să se dezlănțuie sălbatic pe podium, fără să=l încurce cablul. Microfoanele cu tuburi mici se montează direct pe instrument, ceea ce se potrivește la amplificarea celor de suflat. Microfoanele boundary speciale, care se amplasează pe sol pot fi folosite pentru captarea bateriei de bas sau a pianului.
Meticuloșilor din studio și producătorilor pretențioși sunt destinate microfoane cu lămpi.


Caracteristică polară

O caracteristică importantă la microfoane este caracteristica polară, care definește din ce direcții va capta microfonul sunetul și din care nu. Cea mai răspândită și universală este așa zisa cardioidă. Microfoanele cu această caracteristică sunt direcționale, însă nu atât de strâns, așa că sunt capabile să capteze și ceva sunete din jur.
În cazul în care avem nevoie să izolăm mai bine sunetul captat de alte sunete, este mai potrivită caracteristica hipercardioidă. Aceasta se aplică la înregistrarea artiștilor care simultan cântă vocal și la chitară. Datorită caracteristicii polare strânse microfonul se axează pe sursa principală de sunet – voce – și în microfon nu se mai aude atât de bine instrumentul de acompaniament.
Din contră, caracteristica largă se potrivește pentru captarea formațiilor vocale sau a instrumentelor mia mari, ca de ex. pian sau vibrafon. Caracteristica sferică permite cel mai bine captarea și acusticii spațiului. Unele microfoane cu condensator cu membrană mare mai scumpe au caracteristica comutabilă, la microfoanele cu condensator cu membrană mică mai scumpe caracteristicile polare diferite sunt oferite de inserțiile amovibile.

Caracteristica de frecvență și mărimea capsulei

Un parametru important este și diametrul membranei și dependent de aceasta caracteristica de frecvență. Orice instrument produce tonuri într-un anume domeniu de frecvență, și dacă dorim să înregistrăm credibil, avem nevoie ca microfonul să capteze sunetul tocmai în acest spectru de frecvență. Microfoanele cu membrană mai mare captează mai bine bașii și sunt mai puțin sensibile la înălțimi. Tocmai aceste microfoane se aplică la captarea instrumentelor de bas, cum ar fi toba de bas, combo pentru chitară bas sau chiar tuba. Din contră, la captarea viorii, trompetei sau a mandolinei nu avem nevoie ca microfonul să reacționeze bine la bași. În acest caz va servi mai bine un microfon cu membrana mai mică, care este mai sensibilă la tonurile mai înalte.
În general, cel mai bine este ca caracteristica de frecvență să fie cât mai echilibrată și să capteze sunetul cât mai real. Unele microfoane au însă caracteristica de frecvență adaptată direct instrumentului, ca de ex. microfoanele destinate tobei de bas.


Accesorii

La cumpărarea microfonului să nu uitați de accesoriile necesare, cum ar fi cablurile pentru microfoane, suporturi de calitate și stabile, iar în cazul soliștilor și diferite protecții sub formă de pop filtru. La microfoanele sensibile nu este rău să cumpărați suportul amortizat așa zis „păianjen“, cu care se va înlocui clema furnizată.Vă este totul clar? În caz de orice întrebări nu ezitați să ne contactați la numărul nostru gratuit 800 100 029 sau scrieți la .

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi