Cum să alegeți clapele MIDI

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Dacă aveți acasă un studiou și produceți muzică mai devreme sau mai târziu vă veți da seama că aveți nevoie și de clape MIDI. De ce și la ce folosesc Clapele MIDI la ce folosesc și cum se clasifică veți afla în acest ghid intitulat Cum să vă alegeți clapele MIDI.

Dacă sunteți începător și căutați ceva de bază, alegeți opțiunea vreau să cumpăr clape MIDI Novation din seria Launchkey. Acest echipament este dotat cu un sistem de clape MIDI standard dar are și câteva dotări speciale (padele, cursoare, butoane rotative) ce vă vor ajuta de îndată ce veți fi inițiat în folosirea unui sistem MIDI. Dacă veți avea nevoie de ajutor experții noștri vă stau la dispoziție la numărul de telefon 0800 400 002 (lu-vi 10-18h) sau pe adresa de e-mail

Ce sunt clapele MIDI

O informație importantă pentru cei care nu s-au mai întâlnit cu clapele MIDI este aceea că clapele MIDI nu înglobează niciun sunet. Așadar, nu cântă singure. Clapele MIDI sunt în fapt telecomenzi, care transmit informații precum înălțimea tonului, dinamica, parametrii de sunet etc. și prin intermediul lor cântați la instrumentul teleghidat de ele. Instrumentele la care puteți cânta prin intermediul clapelor MIDI sunt de două tipuri: virtuale (software) instrumente din calculator sau hardware instrumente (de exemplu un sintetizator de sunet) accesibile prin conectarea clapelor MIDI. Cel mai folosit sistem de clape MIDI este acela cu instrumente virtuale, precum instrumente software în diverse programe muzicale din calculator (Ableton Live, FL Studio, Cubase, Pro Tools și altele).

În funcție de ce instrument ați ales în program Respectivul instrument îl vor reda clapele MIDI: pian, orgă, bas, percuție, sintetizatoare. În acest aspect, sisteme MIDI nu au limite – singura limită este numărul de instrumente pe care le are memoria calculatorului dumneavoastră.


În funcție de ce să alegeți clapele MIDI

Sunt două criterii principale după care să alegeți clapele MIDI. Unul este tipul claviatura și al doilea este o altă dotare, ce taste are în plus în afară de claviatura normală.

Claviatura

În general claviaturile clapelor MIDI se pot împărți în forjate și dinamice. Claviatura forjată simulează foarte bine sunetele tradiționale de pian acustic clasic. Aceasta înseamnă că are sunete mai severe, răspunde mai lent și va fi favorita celor cărora le place să cânte la pian. Drept urmare sunt potrivite pentru controlul și înregistrarea pianului virtual.

Al doilea cel mai răspândit model de claviatură este claviatura dinamică. Aceasta corespunde claviaturii utilizate de exemplu pe sintetizatoare. Comparativ cu celelalte sunt mai mici, mai fine, mai ușoare și au o reacție precisă un răspuns mai rapid (o întoarcere la situația inițială mult mai bună). Este potrivită pentru înregistrarea sunetelor electronice, a percuțiilor, sintetizatoarelor, chitarelor, bașilor și a altor instrumente. Comparativ cu claviaturile MIDI forjate, cele dinamice sunt și mai ieftine și pot avea și dimensiuni mult mai mici.

În momentul alegerii, țineți cont și de cuprinsul claviaturii, ceea ce în practică înseamnă numărul clapelor. Dacă doriți să înregistrați sunete electronice, sintetizatoare, bătăi sau linii de bas vă sunt suficiente două octave (37 clape). Pentru chestiuni mai complexe, acorduri mai ample și fraze de pian veți avea nevoie de claviatură mai bogată 5 sau chiar mai multe octave 61 sau mai multe clape.

Accesorii pentru sistemul de clape MIDI

Ca și accesorii intră totul în dotare la un pachet puțin peste standard în afară de claviatură. Și aici intră tot ce ține de lumini, rotative, glisante, butoaie și alte asemenea. Intră aici butoanele (care se pot roti), federe (controalele mutabile verticale) și padele Taste soft pătrate de multe ori iluminate. Niciunul dintre aceste accesorii nu are o funcție prestabilită întrucât pot fi folosite la diverși parametri în funcție de instrumentul setat din calculator. . Cu ajutorul butonului de exemplu puteți controla parametri sintetizatoare sau efectele. Acest controler este mult mai potrivit și vă ajută în timp ce lucrați în locul mouse-ului care ar fi incomod pentru reglarea parametrilor din calculator.

Padurile iluminate sunt utile (datorită rapidității lor)pentru crearea și înregistrarea ritmului, unde fiecare padelă corespunde unui tip de sunet de tobe. Alte accesorii folosite mai sunt eșantioanele și alte asemenea sunete cu efect. Dacă intenționați să produceți muzică electronică, aceste din urmă accesorii vă vor fi foarte utile.

1. claviatura

2. fadere mobile

3. butoane rotative

4. padele iluminate

Conectarea clapelor MIDI

Marea majoritate a clapelor MIDI se conectează la calculator prin USB. Tehnologia zilelor noastre permite plug&play ceea ce înseamnă că calculatorul (și Windows și Mac) recunoaște sistemul imediat după conectare astfel că veți putea cânta de îndată ce vi se va aprinde software-ul de muzică.

Unde fac rost de un software de muzică (ex. DAW)?

Majoritatea clapelor MIDI vin însoțite de o versiune de introducere o programului de producție a muzicii pe calculator. Ca exemplu poate fi Ableton Live Lite, care este o versiune de start a unui software muzical. Aceste versiuni introductive vor fi suficiente să învățați primii pași cu un sistem MIDI. În viitor puteți oricând actualiza contra cost aceste programe cu o versiune mai profesionistă.

Ce face parte din pachet și mai trebuie să cumpăr?

Din pachetul standard face parte cablul USB și versiunea introductivă a software-ului muzical (de obicei în versiunea cu link pe pagina de unde ăl puteți descărca). Unii producători mai dau în plus și rotative, accesorii precum benzi de sunet și altele asemenea. În principiu, la un astfel de pachet nu mai aveți nevoie decât de un calculator și dispoziție de producție muzicală :-).

Cum poate arată o producție cu clape MIDI puteți vedea aici:Este totul clar? Dacă aveți orice alte întrebări sau nelămuriri nu ezitați să ne contactați la numărul gratuit 0800 400 002 sau scrieți-ne pe .

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi