Cum să efectuați un reglaj și să acordați o chitară

Pentru ca instrumentul să cânte bine trebuie să fie corect acordat. Să acordezi o chitară sau să reglezi corzile ei nu este un lucru complicat. În primul rând aveți nevoie de un tuner, fără el acordarea va fi mai grea.:-).

În ceea ce privește tunerele nu există o diferență între ele când sunt făcute pentru un anumit instrument muzical. Cu un tuner de chitară puteți acorda chitară acustică și electrică, chitară bas și ukulele.

Există trei tipuri principale de tunere: Clasice,, cu clapă și cu pedală.


Tunere clasice de chitară

Tunerele clasice de chitară sunt adecvate pentru chitare acustice și electrice, chitare bas și ukulele. Tunerele clasice au încorporat un microfon care reține sunetul instrumentului acustic și îl analizează. În același timp pe ele găsim și intrări care servesc la conectarea chitarei electrice sau a chitarei bas prin intermediul cablului. Orice tuner clasic este dotat cu afișaj, care vă arată corzile acordate.

Tunere de chitară cu clemă

Cel mai mare avantaj al tunerului de chitară cu clemă este acela că este compact. Se montează pe capul instrumentului și poate rămâne acolo atâta timp cât cântaţi la chitară. În timpul folosirii, chitara electrică sau chitara bas nu trebuie deconectată întrucât tunerul cu clemă preia vibrațiile instrumentului, și nu trebuie conectată nici la cablu. Tunerele de chitară cu clemă sunt extrem de practice și se pot folosi pe orice parte.

Tunere cu pedală

Acest tip de tunere este făcut în special pentru chitare electrice și chitare bas. Dimensiunea lor corespunde efectului de chitară și cântărețul îl are poziționat între efecte. În timpul concertului nu trebuie nimic deconectat, doar se apasă vârful tunerului și se activează, reglează și se poate cânta în continuare. Tunerele cu pedală sunt de obicei dotate cu iluminare sau afișaj cu LED astfel încât să se vadă foarte bine afișajul tunerului și pe întuneric într-un club sau, de exemplu, în soare la un festival.

Cum acordați o chitară

Acordarea unei chitare se face destul de ușor și o poate face chiar și un începător. Indiferent de tipul de tuner ales principiul este întotdeauna același:

  • Porniți tunerul. Tunerul cu clapă îl atașați de chitară, tunerul clasic îl apropiați de chitară, iar în cazul unei chitare electrice trebuie să îl conectați prin cablu. Nu uitați ca la chitarele electrice trebuie să întoarceți potențiometrul de volum spre dreapta ca să iasă semnal din chitară :-).
  • Atingeți cea mai groasă coardă de sus E... Dacă săgeata tunerului este în jumătatea din stânga a afișajului este necesar să întindeți mai mult coarda,să fie mai tensionată și automat se ridică și tonul. Coarda o întindeți de la cheile de acordare. Dacă săgeata tunerului este în partea dreaptă a afișajului atunci trebuie să detensionați coarda și astfel tonul va fi mai jos. Coarda este acordată când săgeata tunerului este pe mijloc în sus.
  • Dacă aveți o chitară nouă sau corzi noi, acordarea trebuie repetată. Durează puțin până se „așează” corzile așa cum trebuie. Ajută în acest sens și faptul că în timpul acordării trageți pe rând doar câte o coardă.

Acordarea standard a corzilor se face de la cea mai groasă la cea mai subțire E, A, D, g, h, e. În cazul chitarelor bas cu 4 corzi avem tonurile E, A, D, G iar în cazul ukulelelor avem G, C, E, A.

În cazul chitarelor însă există și alternative de tunere precum drop, open și altele. Acestea însă sunt folosite de chitariștii experimentați întrucât ține de stilul fiecăruia și de tehnica de cântat.Să cânte muzica și să vi se acordeze instrumentele! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi