Alegerea efectului pentru chitară

Majoritatea interpreților de chitară electrică nu pot trăi fără efectele de chitară. Aceste efecte servesc la ajustarea sunetului chitarei și la obținerea unei interpretări speciale. În principiu, este vorba de o unitate conectată între chitara electrică și amplificator sau combo-ul de chitară. La deschidere, această unitate transmite un semnal chitarei astfel încât reproductorul redă un sunet deja modificat.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Cele mai iubite și utilizate efecte din lume sunt unitățile de tipul Distorsion. Aceste efecte distorsionează sunetul chitarei electrice așa cum îl cunoașteți din genurile muzicale hard-rock sau metal. Chitara electrică fără efecte sună asemănător chitarei acustice.
În caz de nevoie, experții noștri vă pot ajuta la numărul de telefon 0800 400 002 (lu-vi 10-18h) sau la adresa de e-mail .

  • 1 - Potenţiometre pentru reglarea efectului
  • 2 - Conector pentru adaptorul de reţea
  • 3 - Intrare pentru chitară
  • 4 - Comutator de efecte
  • 5 - Ieşire pentru amplificator

Diferențe de bază între efectele de chitară:


Overdrive

Efectele de tipul Overdrive simulează „trezirea“ amplificatorului pe lămpi. În acest caz, sunetul caracteristic al chitarei electrice este cel „răgușit“ și „murdar“. Efectul Overdrive a început să fie mult folosit în muzică în anii 60.

Distortion

Distortion descrie un alt nivel de distorsiune. În comparație cu efectul Overdrive, Distortion este mai agresiv, are o reverberație mai lungă și, în general, se întâlnește în toate genurile de metal.

Egalizatoare

Cu siguranță cunoașteți egalizatoarele din playerele hi-fi și alte dispozitive asemănătoare. Acestea ajută la amplificarea sau, dimpotrivă, atenuarea anumitor frecvențe, precum bași, frecvențe medii și înalte. Aceste efecte amplifică/atenuează frecvența dintr-o anumită bandă cu +- 12 până la 20 decibeli.

Phaser

Efectele de tip Phaser modifică volumul benzii de frecvență alese, în timp ce adaugă la semnalul original copia modificată a acestuia. În practică, Phaser se aude ca o respirație.

Tremolo

Tremolo se numără printre cele mai vechi efecte. Datorită realizării sale tehnice ușoare, acesta a fost adesea încorporat în aparate precum Vox sau Fender. Acesta servește la atenuarea și amplificarea repetate ale semnalului, a cărui viteză poate fi reglată. Printr-o setare atentă, vom obține un efect frumos, legănat și oarecum sacadat, fără a altera caracterul și înălțimea sunetului.

Reverb

De la jumătatea anilor 70 au început să apară efecte de modulație, precum Chorus, Echo digital și, mai ales, Reverb. Acesta este unul dintre efectele cel mai frecvent utilizate, care adesea face parte din dotările din fabricație ale chitarelor. Acest efect (conform setării parametrilor) modifică sunetul în funcție de spațiu, de la încăperi mici până la ecou asemănător halelor mari.

Chorus

Efectul Chorus încearcă să reproducă interpretarea unison a mai multor instrumente odată, astfel încât divizează semnalul și apoi, adaugă semnalului original un alt semnal (ușor modificat). La utilizarea pe o chitară curată (nedistorsionată), efectul Chorus oferă sunetului volum și bogăție. Efectul Chorus se manifestă cel mai bine la conectarea cu un dispozitiv stereo, dar și cu un dispozitiv mono rezultatul este foarte bun.

Delay

În anii 50 au apărut unele dintre primele efecte Delay, iar la jumătatea anilor 70, firma EHX a prezentat faimosul Delay Memory Man. În principiu, Delay creează ecouri care, în funcție de setări, revin și se repetă. Sunetul repetat este copia exactă a sunetului original pe care îl cântați, dar, cu fiecare repetare, volumul ecoului se amplifică.

Wah wah

Printre chitariști, efectul Wah-wah este cunoscut și sub numele de „țipăt“. Acesta redă un sunet caracteristic, care apare prin apăsarea pedalei pentru efect (care este o componentă standard a acesteia).

Looper

Acest tip de efect este foarte îndrăgit mai ales de către chitariștii solo pentru chitarele acustice și electrice. Looper vă permite obținerea de sunete în buclă și menținerea lor cât timp doriți. Acest lucru înseamnă că activați Looper, cântați o bucată de piesă și acest efect o va interpreta în buclă. Apoi, în această buclă puteți interpreta o melodie, cânta din voce și alte asemenea.

Accesorii

La achiziționarea efectelor pentru chitară, nu uitați de accesoriile importante de care aveți nevoie. În primul rând, este vorba despre cabluri de racordare, cu ajutorul cărora conectați procesoarele de efecte unul de altul. De asemenea, la alegerea efectelor, asigurați-vă că acestea sunt furnizate împreună cu un adaptor (aceste informații sunt prezentate pe etichetă) sau cu baterii de 9V (standard). La utilizarea mai multor efecte, este necesar un multi-adaptor care oferă posibilitatea racordării mai multor unități de efecte simultan. De asemenea, la utilizarea mai multor efecte, aveți nevoie de un pedalboard, care este o unitate pe suprafața căreia atașați efectele și astfel le veți avea întotdeauna pregătite și conectate în ordinea corectă.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi