Cum să alegi clapele (keyboard)

Keyboard-urile sau altfel clapele reprezintă un start ideal pentru orice muzician care dorește să se familiarizeze cu instrumentele cu clape sau care are nevoie de un instrument cu clape simplu cu o mulțime de sunete pentru studioul său, pentru sala de exersare sau podium. Clapele servesc muzicienilor începători și celor avansați ca o sursă de diferite voci, sunete, efecte, fundaluri de distorsiuni sau ca un stoc de bucle ritmice și alte sampl-uri. O să vedeți singuri că a alege un keyboard potrivit nu este nimic complicat și că este o opțiune perfectă pentru fiecare muzician începător, fie că a decis să cânte la orice instrument.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Pentru început recomandăm orice clape obișnuite (de ex. marca Yamaha) cu dinamică. Cu un astfel de instrument nu va face greșeală niciun începător. Dacă e nevoie, cu alegerea o să vă ajute specialiștii noștri la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 10:00-18:00) sau la adresa de e-mail .

Alegere în funcție de claviatură

Clape fără dinamica de lovire
Clape cu dinamica de lovire

Dinamica de lovire înseamnă că volumul și introducerea (așa zis attack) tonului sunt influențate de forța de apăsare a clapei, la fel cum este la un pian clasic. Clapele fără dinamică sunt mai ușor de controlat, ceea ce vor aprecia mai ales începătorii. Pe de altă parte, clapele cu dinamică o să vă pregătească mai bine la eventuala trecere pe pian. Legat de domeniul claviaturii, clape sunt în general în jurul a 5 octave (61 clape), însă acest domeniu, datorită procesoarelor de sunet, nu ar trebuie să vă limiteze prea tare.

Funcțiile keyboard-urilor

Keyboard-urile servesc în principal ca un instrument cu clape de bază, la care se poate cânta simultan acompaniamentul și melodia. Datorită procesorului audio integrat puteți să vă folosiți în plus de fundalul audio, acorduri automate sau de ritmul bateriei. La keyboard-urile puteți întâlni cu o serie de funcții și parametri, din care cele principale le vom explica.

Registru – Termenul preluat inițial din practica orgilor indică multitudinea de sunete pe care clapele le conțin, deci câte sunete de pian, chitară, instrumente cu arcuș, sintetizatoare, diferite efecte sonore cum ar fi automobile și altele veți găsi în acestea

Polifonie – Această valoare specifică numărul de tonuri, respectiv voci care pot fi redate într-un moment dat.
De regulă, este valabil, că un ton înseamnă o voce, dar la folosirea efectelor cum sunt întârzierea (delay) sau ecoul (reverb) pot ridica numărul de voci ai unui ton

Arpeggio – este modalitatea de redare a acordurilor, când tonurile nu sunt redate simultan și pe rând. La clape este de obicei realizat în așa fel, încât utilizatorul alege șirul de tonuri, tactul și tempo iar clapele redă această secvență, în majoritate ca și acompaniament

Acompaniamente, bucle de baterie și programe de exersare – Majoritatea clapelor are încorporate acompaniamente presetate, în funcție de cele mai cunoscute stiluri, ca cei care cântă la acestea să poată încerca o anume piesă cu aproape întreaga formație. Acompaniamentele pot fi salvate în clape în formă de fundaluri de baterie sau pot conține mai multe instrumente. De aceasta sunt legate deseori programele de învățare, când clapele afișează structura cu notele piesei studiate și îl ghidează pe muzician și așteaptă la apăsarea clapei potrivite.

Funcția transpose, dual și split – Unele clape permit muncă mai avansată cu claviatura, la care este posibilă divizarea acesteia în locul ales și la fiecare jumătate a claviaturii atribuirea unui alt registru, deci puteți cânta acompaniamentul de bas cu sunetele de pian în timp ce melodia o puteți cânta la vioară. Funcția dual permite atribuirea a două registre la un ton, deci la apăsarea unei clape se va aude tonul respectiv în două registre simultan. În unele cazuri claviatura poate fi transpusă cu ajutorul funcției transpose și astfel poate fi deplasată în întregime cu un anumit număr de tonuri mai sus sau mai jos.

Efecte – La unele instrumente veți găsi de asemenea procesoare de efecte, care modifică în timp real sunetul tonului în funcție de parametri introduși. Printre efectele cel mai des oferite sunt reverb, delay, equalizer sau cele mai diferite stereo spațiale.

Intrările și ieșirile clapelor

Ieșirea pentru căști și difuzoare – Un avantaj mare al clapelor este fără îndoială realitatea că la acestea poate fi reglat volumul de reproducere și astfel vă permit să cântați în așa fel încât să vă auziți bine și în același timp să nu deranjați pe nimeni. La aceasta vă puteți folosi de reglarea volumului difuzoarelor încorporate sau puteți asculta în căști.

Aux in – Unele keyboard-uri permit conectarea unei surse externe de sunet, de ex. player CD, ipad sau un telefon inteligent, de pe care puteți reda cântecele îndrăgite și să încercați să cântați la acestea acompaniamentul sau chiar melodia. Societatea Yamaha a integrat în unele modele și funcția Melody Suppresor, care atenuează liniile vocale din piese și astfel vă permite să vă afirmați.

Ieșire USB – Keyboard-urile comunică în general foarte bine cu tehnologiile moderne, astfel în prezent găsim practic la toate modelele interfața USB, aceasta atât pentru conectare la calculator cât și pentru flash disk. Cu ajutorul periferiilor astfel conectate există opțiunea de a salva setarea proprie a sunetului, cântece proprii compuse și aranjate sau invers, în clape pot fi înregistrate sunete noi. Cei care lucrează cu un software pentru muzică vor aprecia posibilitatea de conectare a clapelor prin USB ca și un Midi controller și datorită acestuia înlesnirea aranjării cântecului în calculator.

Accesorii

La clape nu avem nevoie de multe, însă, mai ales în scopuri didactice o să vă prindă bine suport pentru note și căști închise bune. Dacă în locul în care veți cânta la clape nu aveți un loc potrivit, atunci cu siguranță recomandăm să cumpărați un suport și un scaun. Dacă aveți la clape și intrarea pentru așa zisă pedală sustain (corespunde corzilor neamortizate la pian) și nu o aveți în accesoriile de bază, atunci puteți să cumpărați separat și o pedală. În e-shopul nostru veți mai găsi fără probleme și o serie de huse pentru clape, pentru cazurile în care veți avea nevoie să le transportați undeva.

Vă este totul clar?

În cazul în care nu sunteți siguri de ceva la alegerea clapelor, contactați-ne fără ezitare la tel. 0800 400 002 sau la adresa de e-mail . Colegii noștri, împreună cu dvs., o să aleagă cu plăcere ceea de ce aveți nevoie.

Să cânte muzica! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi