Cum să alegi o chitară electrică

Chitara electrică este un instrument muzical iconic, care a definit o serie de genuri de muzică, în special muzica rock. Pe parcursul istoriei de aproximativ șaptezeci de ani chitarele electrice au evoluat în multe tipuri. Pentru a vă înlesni alegerea instrumentului, avem pentru dvs. un îndrumător „Cum se alege o chitară electrică“.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Chitara electrică a câștigat o popularitate în masă în anii `50, când firma Fender a venit cu chitara Stratocaster. Acest instrument se fabrică aproape neschimbat până în ziua de azi și am putea să-l considerăm un fel de bază și esență a chitarei electrice. Dacă e nevoie, cu alegerea o să vă ajute specialiștii noștri la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 9-18) sau la adresa de e-mail .

Astăzi deosebim trei tipuri principale de chitare electrice și o mulțime de derivate din acestea: Stratocaster și Telecaster (în spatele cărora se află producătorul Fender) și tipul Les Paul, care a fost adusă pe lume inițial de firma Gibson.

Este greu de spus în mod clar ce tip de chitară se potrivește exact pentru anume gen de muzică. Deși poate părea surprinzător, avem tendința să credem că pentru alegerea instrumentului criteriul de bază poate fi faptul că pur și simplu vă place -:).Chitara electrică care o să vă placă și cu care vă veți simți bine o să vă facă cu siguranță cea mai mare bucurie și o să vă facă plăcere să învățați la ea.

Tipurile de bază ale chitarelor electrice


Stratocaster

Cu chitara Stratocaster a venit inițial producătorul Fender. Modelele ST sunt însă atât de importante încât le găsim și în portofoliul altor producători. Aceste instrumente sunt printre cele mai versatile tipuri și se potrivesc poate pentru toate genurile de muzică. Cu această chitară nu va face nicio greșeală niciun începător. De exemplu, Stratocaster ați putea întâlni în mâinile unor chitariști precum Jimi Hendrix, Eric Clapton sau David Gilmour (Pink Floyd).

Les Paul

Chitarele tipul Les Paul sunt caracteristice printr-o decupare pe partea inferioară și partea superioară rotunjită. Semnalul acestora caracteristic rotund și puternic datorită unor senzori dubli (humbucker) se potrivește foarte bine pentru genurile mai dure de rock, metal, dar și pentru stiluri precum reggae sau blues. Chitarele Les Paul sunt apreciate de mari artiști ca de exemplu Slash (Guns N‘ Roses), Jimmy Page (Led Zeppelin), Zakk Wylde.

Telecaster

Chitarele Telecaster sunt un alt tip de chitare iconice provenind din atelierele Fender. La fel ca și Stratocaster, și modelele T au devenit modele populare în lume și azi le găsiți și la alți producători. Forma elegantă cu o decupare și configurația lor le face ideale mai degrabă pentru sunetul curat până la ușor deformat. Aceste chitare apar de obicei în genuri precum country și pop, însă în prezent există și telecastere destinate muzicii mai dure.

Super Strat

Modelele așa zise Super Strat reies prin structură și forma corpului din modelele Fender Stratocaster. Sunt caracteristice prin corpul și gâtul mai înguste, decupările adânci cu colțurile ascuțite și în marea majoritate aceste instrumente sunt prevăzute cu cel puțin un senzor dublu (așa-zis humbucker). Aceste elemente caracteristice predispun chitarele de tip Super Strat la folosire în principal în genurile mai dure de rock și metal.

SG

Chitarele de tip SG sunt indisolubil legate de producătorul Gibson, dar, la fel ca la alte tipuri, astăzi le putem vedea și la alți producători. Aceste instrumente sunt caracterizate prin laturile simetrice ale corpului, cu două decupări. Tipic, cu chitara SG veți vedea pe chitaristul AC/DC Anguse Younga.

Semi-acustice (cu eclisă și semi-eclisă)

Față de toate celelalte chitare electrice, cele semiacustice sunt caracteristice prin corpul cav. Datorită spațiului acustic din interiorul corpului chitarele semi acustice sunt tipice prin sunetul cald și rotunjit. Acest tip de instrument poate fi întâlnit cel mai des în muzica jazz și blues.

Mai multe corzi și bariton

Chitarele cu 7 corzi și 8 corzi sunt promovate mai ales în genurile moderne de metal. Datorită celei de-a șaptea sau chiar a opta corzi bas, aceste instrumente permit să se cânte mai jos decât la chitarele standard. Astfel sunt concepute pentru cântarea riffelor de chitară mai joase cu care au devenit faimoase trupele nu-metal ca de ex. Korn sau formațiile de „djent“ de tipul Meshuggah.
Chitarele bariton sunt cu șase corzi, însă datorită mensurii (distanței între tasta zero și punte) prelungite pot fi acordate mult mai jos decât chitara standard.

Hard & Heavy

Chitarele din secția Hard și Heavy sunt destinate iubitorilor de genuri rock și metal. Veți găsi aici chitarele electrice de tip Flying V, Explorer și altele, care de obicei apar în cele mai ascuțite genuri muzicale.

Seturi de chitară

Setul de chitară electrică, combo și accesorii este destinat începătorilor care doresc să aibă totul împreună. În setul de chitară veți găsi în format standard chitara electrică, combo, toate cablurile de racordare, pene de chitară, eventual curea de chitară și husă. Aveți la dispoziție tot de ce aveți nevoie pentru a începe cariera muzicală.

 • 1 - Buton prindere curea
 • 2 - Cordar
 • 3 - Doze
 • 4 - Buton prindere curea
 • 5 - Tastieră
 • 6 - Şurub pentru întindere
 • 7 - Chei de acordare
 • 8 - Gât
 • 9 - Bară de tremolo
 • 10 - Întrerupător la senzori
 • 11 - Volum şi control de ton
 • 12 - Ieşire pentru cablu

Clasificarea după senzori

Baza unei chitare electrice este senzorul. Aceasta este compus din magnet în jurul căruia este înfășurată bobina. Câmpul electromagnetic rezultat preia vibrațiile corzilor fiind generat un semnal electric care este transmis cu ajutorul cablurilor în amplificator.

Senzorii se împart standard în simpli (așa-zișii single) și dubli (așa-zișii humbucker). Tipul de senzor poate fi recunoscut de regulă la prima vedere – senzorul single este pur și simplu mai îngust decât humbucker. În cazul în care senzorul nu este acoperit, veți vedea la cei single un rând de magneți, în timp ce humbucker are două rânduri.

Senzor single

Din punctul de vedere istoric, mai vechi sunt senzorii single. În general se poate spune că produc un sunet mai clar, mai țiuitor, cu un raport mai mare de sunete înalte. Din cauza legilor fizicii sunt caracteristice prin faptul că produc mai mult zgomot. În mod tipic, „single“ se folosesc în pop, country sau rock’n’roll, însă aceasta nu se poate spune definitiv.

Senzori humbucker

Senzorii humbucker sunt mai tineri din punct de vedere al evoluției. Sunetul acestora este mai centralizat, mai rotund și în general produc un semnal mai puternic. Datorită acestor caracteristici sunt promovați mai degrabă în jazz, blues și genurile mai dure cum ar fi hard rock, metal și altele. Senzorii humbucker suportă de asemenea distorsiunile mai puternice. Totodată, la aceștia nu întâlnim zgomotul, care la cei single este tipic.

Căluș

Călușul (bridge) este aceea parte a instrumentului care este fixată pe corpul chitarei. Are două funcții principale – să țină prinse corzile și să transmită vibrațiile corzilor pe corpul chitarei. Călușii chitarelor electrice îi împărțim în trei tipuri:

Fix

După cum numele sugerează, acest căluș este fixat rigid de corpul chitarei și nu se mișcă defel. Acest tip de căluș asigură cea mai stabilă acordare și necesită cerințe minime cu privire la acordarea acesteia. Astfel, chitarele cu căluș fix sunt ideale pentru începători.

Tremolo simplu

Este vorba de un căluș care poate fi mișcată cu ajutorul unei manete spre centrul chitarei. La cântare permite reducerea înălțimii tonului cu ajutorul manetei, ceea ce servește la diferite tehnici de chitară la solo-uri și altele.

Tremolo dublu

Acest tip de căluș permite mișcarea cu ajutorul manetei în ambele direcții. În acest caz, corzile pot fi atât slăbite cât și întinse. Această mișcare reduce sau crește înălțimea tonului, ceea ce se valorifică din nou la diferite tehnici. Tremolo dublu are totodată cele mai mari cerințe la acordarea instrumentului. Pentru ca chitara cu tremolo dublu să fie acordată corect (de ex. după înlocuirea corzilor), instrumentul ar trebui să fie acordat de un chitarist cu experiență sau de un chitarist profesionist.

Aparatură pentru chitara electrică

Pentru ca să cânte, chitara electrică trebuie racordată la așa-zisul aparat de chitară. Această aparatură poate fi formată fie din combo de chitară (amplificator și difuzor într-o bucată) fie din set de amplificator și boxede chitară.

Accesorii pentru chitara electrică

Chitara electrică necesită câteva accesorii de bază. În primul rând, aveți nevoie de cablu de instrument, cu care conectați chitara la combo sau amplificator. Pentru acordarea instrumentului veți avea apoi nevoie de un acordor de chitară (foarte util oricare clips). O să vă prindă bine și penele de chitară, cureaua și suportul pentru chitară. Dacă intenționați să călătoriți cu chitara, vă recomandăm să cumpărați o husă moale (mai confortabilă) sau o cutie rigidă (mai sigură).

Dacă aveți și alte întrebări cu privire la alegerea unei chitare electrice sau pur și simplu încă nu vă puteți decide, nu ezitați să ne contactați la numărul cu apel gratuit 0800 400 002.

Să cânte muzica! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi