Cum să alegi o chitară bass electrică

Cu patru coarde, cu cinci coarde, cu doză activă, cu taste, fără taste... Considerăm că acești termeni pot pune în dificultate un începător, așa că am pregătit acest ghid de cumpărături, care vă va ajuta să alegeți o chitară bas. În cazul în care, pentru selectarea instrumentului, doriți să vă consultați cu experții noștri, vă rugăm să sunați la numărul nostru cu apel gratuit 0800 400 002 (Lu-Vi 10-18) sau să ne scrieți la adresa de e-mail .

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Standardul absolut între bas și esența sunetului de bas este chitara bas cu 4 coarde Jazz Bass, lansată de producătorul Fender. De atunci, acestea s-au răspândit, astfel încât modelul JB poate fi găsit și în portofoliul altor producători. Instrumentele JB produc, de obicei, un sunet dens și cald, care se afirmă în fiecare stil de muzică, astfel încât, în acest caz, putem vorbi despre versatilitatea lor absolută.

Chitarele bas au intrat pe piață la începutul anilor cincizeci, când producătorul american Fender a prezentat prima chitară bas electrică destinată comercializării în masă, Precision Bass. Aceste instrumente au fost concepute pentru a înlocui contrabasurile utilizate până atunci, care deveniseră greu de manevrat din cauza dimensiunilor enorme și care prezentau capacități acustice limitate. De atunci, chitara bas a devenit o componentă indispensabilă pentru aproape toate stilurile muzicale. Este un instrument care se află la granița dintre componentele ritmice și melodice ale unei trupe. Împreună cu tobele, formează un groove, contribuind simultan, de exemplu împreună cu chitarele și cu alte instrumente, la structura melodică a piesei.

Se spune că basul adaugă o notă „dură”, ceea ce este, cu siguranță, adevărat, însă dacă ați elimina basul din mix-ul muzical, ați vedea că, fără el, piesa este incompletă.

Tipuri de chitară bas:


Jazz Bass

Tipul de chitară bas Jazz Bass, introdus inițial de către producătorul Fender, se numără printre modelele internaționale standard. Aceste instrumente sunt acustice, versatile și niciun începător nu poate da greș cu ele. Denumirea Jazz nu înseamnă că ar trebui să fie utilizate numai în acest gen muzical. Cu sunetul lor caracteristic puternic și o combinație de două single coil, le regăsim, probabil, în toate stilurile muzicale.

Precision Bass

Tipul de chitară bas Precision poate fi considerat un adevărat reper în domeniu - este cel mai vechi instrument de acest tip, care își are originea la începutul anilor '50, schimbând pentru totdeauna lumea muzicală. De obicei, acestea dispun de un singur single coil fracționat, producând, de regulă, sunetul prim, care nu este atât de rotund și dens ca în cazul tipului Jazz Bass. Sunetul mai agresiv al instrumentelor Precision Bass se regăsește aproape peste tot.

Modern Bass

Denumirea acestui model de chitară bass indică faptul că instrumentul în cauză este mai recent decât cele două tipuri anterioare. Acesta este rotund și masiv, cu tăieturi adânci și „coarne” lungi. În cele mai multe cazuri, aceste instrumente sunt echipate cu humbucker și electronică activă (instrumentul are încorporat un preamplificator), astfel încât sunetul produs este foarte dens și gros, însă nu atât de concret. Electronica activă a acestor chitare bas permite ajustarea egalizării (bas/mediu/înalt) direct la nivelul instrumentului.

Alte tipuri de chitară bas

Există o mulțime de chitare bas care, prin design-ul și forma lor, se evidențiază dincolo de principalele categorii. Există, de exemplu, tipul de chitară bas Thunderbird, atelierele Gibson și Epiphone. Aspectul lor atemporal și atractiv a cucerit deja numeroase generații de basiști.

Hard and Heavy

La secțiunea Hard and Heavy, veți găsi chitare bas ale căror caracteristici comune sunt formele ascuțite și agresive, preferate de basiștii genurilor Heavy Metal.

Ce alte aspecte trebuie avute în vedere atunci când îți alegi o chitară bas?

Există chitare bas cu 4 coarde și cu 5 coarde.
Basul standard are 4 coarde. Însă o mulțime de basiști preferă instrumentele cu cinci coarde. Așa-numitele „patru coarde” sunt în mod normal acordate la Mi, La, Re, Sol. Instrumentele cu cinci coarde au în plus încă o coardă profundă „Si bemol” (denumită și „H”). Astfel, basul cu 5 coarde are acordaj la tonurile Si bemol (Si), Mi, La, Re, Sol, permițând muzicienilor să cânte și mai profund decât cu o chitară bas standard cu 4 coarde.

Electronică activă și pasivă
Chitarele bas se împart în instrumente cu electronică pasivă și activă. Inițial, existau doar chitare bas cu electronică pasivă, ceea ce înseamnă că semnalul instrumentului era amplificat abia în amplificator. Modelele cu electronică activă dispun de un preamplificator încorporat, astfel încât semnalul de ieșire este mai puternic, ceea ce contribuie la un sunet „mai gros” și mai ferm, care nu este atât de concret și specific, distinctiv, ca în cazul celor cu electronică pasivă. Avantajul instrumentelor „active” este, de asemenea, faptul că, la cele mai multe dintre acestea, puteți regăsi potențiometre pentru reglarea egalizării sunetului. Astfel, puteți seta raportul bas/mediu/înalt direct la nivelul instrumentului. Pentru ca electronica activă să funcționeze, chitara bas trebuie să dispună de o baterie de 9V. Plăcerea de a cânta este întreruptă odată cu epuizarea bateriei, prin urmare este bine să aveți baterii de rezervă :-)
  • 1 - Buton prindere curea
  • 2 - Doză humbucker
  • 3 - Doză single coil
  • 4 - Buton prindere curea
  • 5 - Tastieră
  • 6 - Chei de acordare
  • 7 - Gât
  • 8 - Volum pentru doze şi EQ
  • 9 - Leşire pentru cablu

Chitară bas fără taste

O categorie specifică o reprezintă chitarele bas fără taste. După modelul contrabasurilor, dispun de o tastieră „goală”, în care pozițiile respective sunt indicate prin intermediul unor liniuțe verticale. Aceste instrumente sunt folosite, de exemplu, în jazz și sunt proiectate pentru muzicieni cu experiență.

Accesorii pentru chitara bas

Chitara bas necesită câteva accesorii de bază. În primul rând, trebuie să aveți un cablu pentru instrument, pentru a conecta basul la amp sau amplificator. Pentru acordajul instrumentului, aveți nevoie de un acordor (foarte util orice acordor de tip Clip). De asemenea, basul trebuie să dispună și de o curea și de un suport. Dacă intenționați să călătoriți și să luați basul cu dumneavoastră, vă recomandăm să cumpărați o husă moale (confortabilă) sau o cutie dură (mai sigură).

Dacă aveți și alte întrebări cu privire la alegerea unui bas sau pur și simplu încă nu vă puteți decide, nu ezitați să ne contactați la numărul cu apel gratuit 0800 400 002 sau prin e-mail la .

Vizionați și clipul nostru video „Cum să alegi o chitară bas”Să cânte muzica! :-)

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi