Cum să alegi dotarea unui DJ

Doriți să deveniți o DJ-iță sau un DJ? Haideți să începem. O să vă ajutăm să alegeți o tehnică DJ corectă.

Timpul când la DJ au dominat doar pick-up-urile, iar mai târziu CD playerele, sunt deja o istorie. Posibilitățile de astăzi ale DJ-ilor și creativitatea acestora a trecut deja de posibilitățile de a pune în paralel a două beat-uri. Evoluția software-ului pentru DJ a parcurs un drum lung iar funcția magică „sync“ (sincronizare) permite intrarea în lumea DJ fără necesitatea investițiilor mari. Așa zisele Sisteme DJ „all-in-one“ (complete) și controlere DJ există în variantele pentru hobby pentru DJ care doresc să mixeze muzica acasă sau la o petrecere pentru prieteni, dar sunt și sisteme mai sofisticate pentru profesioniștii care umple halele.


O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI

Dacă întrebați cum se intră cel mai ușor în lumea DJ, atunci modul ideal, care este avantajos din punctul de vedere al raportului calitate-preț și al posibilităților, este cu siguranță controlerul DJ cu placa de sunet incorporată. Acest dispozitiv o să vă permită să înțelegeți principiile DJ, cum ar fi compararea și sincronizarea beat-urilor, mixarea a două piste, ajustarea Cue point-urilor și altele. Parte a acestor dispozitive este și software-ul necesar pe care îl instalați în calculatorul dvs. Conectați controller-ul la calculatorul dvs. (în unele situații tableta) iar DJ mania poate să înceapă.

Specialiștii noștri sunt pregătiți să răspundă la toate întrebările dvs. iar dacă sunteți interesați o să vă recomande o soluție ideală. Puteți să ne contactați la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 10-18) sau la adresa de e-mail .

Controller DJ cu placă de sunet încorporată arată cam așa:


DJ-ingul clasic și pick-up-urile

De DJ-ingul clasic sunt legate inseparabil pick-up-urile. Acest fenomen a apărut în anii 70 în SUA și datorită acestuia au apărut genurile moderne cum este hip-hop. DJ-ingul cu pick-up a stabilit regulile de bază ale acestei discipline de muzică. Printre tehnicile de bază ale DJ-ingului cu pick-up este alinierea de beat-uri cu piese cu ajutorul a două pick-up-uri și a mixerului. Pick-up-ul poate fi folosit de asemenea și ca un instrument de muzică prin folosirea tehnicii de scratch. Prim mișcare ritmică a plăcii apare astfel un sunet caracteristic valorificat într-o serie de stiluri muzicale.

Pick-up-urile pot fi împărțite în cele cu acționare directă și cele cu curea. Interpreții avansați preferă acționarea directă, deoarece aceste pick-up-uri sunt mai precise și au un răspuns mai bun.

Pick-up-urile pot fi împărțite în cele integral analoage sau cu interfață USB integrată, care servesc ca și placă de sunet și permit înregistrarea directă a semnalului analog de pe vinil în calculator. Pick-up-urile pot fi combinate de asemenea cu așa zis DVS (Digital Vinyl System), cu vinile cu un cod de timp (time code vinyl), care permite sincronizarea prin placa de sunet a poziției în fișierul audio cu codul de timp al vinilului. DVS permite combinarea tehnici DJ clasice (Vinyl/CD) cu avantajele formatelor audio digitale. DVS conține placa de sunet, viniluri/CD cu codurile de timp și software. Printre cele mai cunoscute sunt Serato DJ sau Native Instruments Traktor Scratch.

Controlere DJ

Controllere DJ digitale au devenit deja un standard absolut pe scena DJ. Le putem împărți simplu în trei tipuri pe care le vedeți în imaginea de mai jos:

Sistem DJ all-in-one

O soluție confortabilă pentru fiecare DJ începător, dar și pentru cel avansat, este Soluția all-in-one, pe care o mai denumim sistem DJ complet. Acesta este împărțit în două părți laterale cu care pot fi controlate pistele muzicale/sunetului în PC iar partea centrală funcționează ca și mixer. Aceste sisteme se împart în funcție de numărul de canale (2/4). Cu câte canale are mai mult, cu atâta mai multe piste pot fi controlate, pornite și mixate. Aceste controllere se conectează direct la PC prin intermediul interfeței USB și au încorporată placa de sunet.

Controller DJ simplu

Aceste controllere cu două piste vă permit să controlați piste muzicale, să setați așa zise Cue point-uri, să creați bucle, să ajustați equalizer-ul și efectele pieselor în parte și altele. Un avantaj mare al acestor controllere mici este faptul că sunt foarte compacte, majoritatea din acestea pot să lucreze doar cu tabletă sau telefon, astfel petrecerea DJ poate să înceapă oricând și oriunde.

Pupitre de mixaj pentru DJ

Nici un DJ nu se poate lipsi de un mixer DJ. În cazul în care alege calea sistemelor complete și a controllerelor „all in one“, o să aibă mixer ca parte integrată a dispozitivului. În cazul în care doriți să folosiți pick-up-urile sau un controller DJ independent (eventual combinația ambelor), veți avea nevoie de un mixer cu ajutorul căruia veți mixa semnalele acestor dispozitive.

Mixerul DJ poate fi complet analog, ceea ce înseamnă că lucrează doar cu semnalul analog. În cazul în care doriți să folosiți DVS, mixul trebuie conectat la placa de sunet sau trebuie achiziționat un mixer cu placa de sunet deja integrată.

Controlere și Launchpad-uri USB/MIDI

Această grupă de controllere reprezintă o categorie aparte între dispozitivele noastre pentru DJ. Nu este vorba doar de un dispozitiv care ar mixa standard câteva canale cu track-uri de muzică așa cum este în toate cazurile anterioare. Aceste controllere, folosite cel mai des cu programul muzical/de studio Ableton Live, știu să facă două lucruri de bază. Pot fi folosite ca ustensile MIDI, ceea ce înseamnă că le atribuiți în program un sunet și-l cântați pe acestea ca și cum ar fi clape. Launchpad este practic la compunerea muzicii. Al doilea regim de bază constă în redarea buclelor dinainte pregătite (loop-uri). În acest caz fiecărui câmp pe launchpad îi corespunde o buclă pe care o porniți prin apăsare. Astfel puteți crea muzică live într-un mod foarte atractiv și ușor de utilizat.

Dicționarul termenilor DJ de bază

DVS
Digital vinyl system ca de ex. Serato DJ, Native Instruments Traktor Scratch. Combină vinil cu codul de timp (Time Code Vinyl/CD) și software la care se sincronizează audio digital în calculator. DVS permite combinarea tehnici DJ clasice cu avantajele formatelor audio digitale.

Loop
Bucla este o pistă sonoră care în „loop“ cântă ciclic într-un număr de tacturi pe care le stabiliți.

JOG
Taler rotativ care servește la controlul controllerelor, scratch-ul formatelor audio CD/Digitale.

CUE/Hot CUE
Locul marcat în fișierul audio care servește la accesul rapid în locul concret în piesă.

Sync
Funcția de bază pentru DJs care servește la sincronizarea automată a vitezei de redare a fișierelor audio.

Pitch fader
Potențiometru/software care servește la modificarea vitezei pistei audio redate/CD/Vinil.

In key/Key Lock
Funcția care la modificarea vitezei de redare păstrează înălțimea inițială a tonului piesei.

FLUX/Slicer
Funcția care împarte în general fișierul audio în 8 segmente și le atribuie pad-urilor tactile. Datorită acesteia este posibilă remixarea live a buclelor percusive și altele.

Remix deck/Sampler
Permit un sampling live, adăugare a buclelor și a sunetelor la piesa principală sau crearea structurii noi a piesei care este împărțită în piste în parte.

STEMS
Noul format de .mp4 de la Native Instruments, care conține într-un fișier 4 piste care pot fi mixate/adăugate efecte opțional, ș.a.

Ducking
Efect care dezactivează automat ieșirea audio selectată pe baza prezenței sunetului, de ex. din microfon.

© AUDIO PARTNER s.r.o.

Cuvinte cheie căutate

Categorii

Mărci

Vă rugăm să aşteptaţi