Cum să alegi o chitară acustică

Din secolul al XX-lea chitara acustică este unul din cele mai preferate instrumente muzicale în lume. Chitarele acustice se împart în mai multe tipuri. Pentru a vă înlesni alegerea, am pregătit pentru dvs. acest manual, care vă va ajuta să alegeţi chitara acustică potrivită.

O SUGESTIE PENTRU ÎNCEPĂTORI:

Dacă sunteți un începător care caută un instrument universal și versatil, vă recomandăm să alegeți o chitară acustică de tip Dreadnought. Dacă e nevoie, cu alegerea o să vă ajute specialiștii noștri la numărul de telefon 0800 400 002 (Luni-Vineri între orele 11-18) sau la adresa de e-mail .

Așa-zisa chitară acustică este prevăzută cu corzi metalice și, de regulă, se cântă la ea cu pană. Pentru acest tip de chitară este cunoscută și denumirea de chitară western. Despre chitarele clasice cu corzile din nailon (așa-zise spaniole), care sunt destinate pentru muzica clasică și flamenco, se dezbate în articolul cum să alegi o chitară clasică.

Chitara acustică (western) este destinată tuturor genurilor moderne cum ar fi rock, pop, country, bluegrass sau folk. Diferența de bază a chitarelor acustice constă în diferite forme ale corpului și în folosirea diferitelor materiale, care au influență asupra sunetului.

Tipurile de bază ale chitarelor acustice


Dreadnought

Forma Dreadnought se încadrează în chitare acustice universale și absolut versatile. Sunt concepute pentru a se cânta la ele cu pană și vă oferă un sunet echilibrat în întregul spectru: bași puternici, sunete mijlocii concrete și sunete înalte clare. Cu chitara de tip Dreadnought nu veți face niciodată greșeală.

Jumbo

Chitarele Jumbo, cum deja sugerează denumirea, sunt caracteristice prin corpul mare și voluminos. Datorită acestui fapt au un sunet mai plin și mai puternic și frecvențele bașilor mai accentuate. În general, sunetul mai adânc este răscumpărat tocmai de dimensiunile mai mari.

Parlor

Tradiția chitarelor Parlor se datează de la sfârșitul sec. al XIX-lea, începutul sec. al XX-lea și au fost îndrăgite mai ales în era jazzului. Comparativ cu chitarele Dreadnought au un corp mai mic, care produce mai degrabă un sunet mijlociu. Luând în considerare corpul mai mic, Parlor sunt ideale pentru voiaj și se cântă la ele foarte confortabil (la acestea o să cânte bine copiii).

Grand Concert

Chitarele acustice cu atributul „Grand“ se clasează în cele mai moderne tipuri. Grand Concert sunt chitare cu un corp relativ mic, prin aceasta fiind destinate noului val de artiști fingerstyle – muzicanții care cântă cu degetele.

Grand Auditorium

Chitarele cu forma Grand Auditorium sunt ca mărime între tipurile Dreadnought și Grand Concert. Astfel, sunt potrivite pentru cântare cu pană și fingerstyle – cântare cu degete. Un sunet echilibrat pe întregul spectru este o deviză a acestor chitare.

Grand Symphony

Aceste chitare, datorită mărimii lor, oferă un sunet plin și puternic. Față de Grand Auditorium, chitarele Grand Symphony au „turbo boost“, care se manifestă prin bași mai profunzi și un sunet mai robust.

Grand Orchestra

Chitarele Grand Orchestra se numără printre instrumente de acest tip cu cel mai mare corp. Corpul mare asigură o rezonanță puternică a bașilor, un sunet puternic cu un sustain foarte lung (sunet prelungit). De asemenea, cu aceste chitare obțineți o dinamică enormă. Fie că pe aceste instrumente veți cânta acorduri întregi cu pană sau doar veți zdrăngăni corzile în parte, întotdeauna o să vă răsplătească cu un sunet plin.

Cu 12 corzi

Chitarele cu douăsprezece corzi au corzile în parte dublate. Perechile de corzi sunt amplasate la acestea foarte aproape una de alta, pentru a reda sunetul ambele deodată. Datorită corzilor dublate, aceste chitare au un sunet mai plin și mai bogat. Perechile de corzi cele mai subțiri („Mi“ și „Si“) sunt identice, celelalte perechi de corzi („Sol“, „Re“, „La“, „Mi“) sunt acordate cu o diferență de o octavă.

Altele

Există și câteva tipuri specifice de chitare care sunt oarecum cu totul excepționale – de ex. prin forma corpului, construcția specifică sau materialele folosite. Aceste instrumente le găsiți în secția „altele“.

Clasificarea în funcție de corp

Trunchiul este denumit corpul chitarei. Modul în care este prelucrat definește proprietățile sonore ale instrumentului și prețul acestuia.

• Cele mai accesibile chitare acustice au așa-zisul corp stratificat (tip placaj). Aceste instrumente sunt potrivite pentru începători și din motivul că necesită o întreținere minimă. Chitarele cu corpul stratificat sunt ideale pentru voiaj, lângă foc ș.a.m.d., deoarece sunt rezistente la influențele din jur.

• Un alt nivel sunt chitarele semi masive. Această însemnare definește că placa frontală este executată din lemn masiv. Lateralele și partea din spate sunt din material stratificat. Chitarele semi masive vă oferă în general un sunet mai bogat și mai plin. De asemenea, necesită cel puțin un control minim a umidității locului unde sunt depozitate, deoarece lemnul masiv are tendința „să lucreze“.

• La cel mai înalt nivel sunt chitarele masive total. Placa frontală a acestora, lateralele, și placa spate sunt executate din lemn masiv. Calitatea materialelor folosite este aici la cel mai înalt nivel, ceea ce are bineînțeles o influență pozitivă asupra sunetului. Chitarele masive total sunt, de asemenea, cele mai sensibile la influențele mediului ambiant și necesită un control atent al umidității locului unde sunt depozitate.
  • 1 - Punte
  • 2 - Căluş
  • 3 - Tablă de rezonanţă
  • 4 - Tastieră
  • 5 - Prăguş
  • 6 - Şurub de acordare
  • 7 - Gât
  • 8 - Pickguard
  • 9 - Eclisă
  • 10 - Placă frontală

Clasificare în funcție de lemnul folosit

O parte foarte importantă a chitarei este placa frontală. Pe aceasta se transmit de fapt vibrațiile corzilor, astfel încât în mare parte contribuie la sunetul final și caracterul acestuia. Tocmai alegerea lemnului pentru placa frontală definește ce proprietăți sonore va avea viitorul instrument al dvs.

Pentru placa frontală se folosesc cel mai frecvent aceste tipuri de lemne:

Molid

Acest lemn este unul dintre cele mai populare. Placa frontală din molid va produce un sunet clar, rezonant. Datorită combinației durității și a flexibilității, chitarele cu placa din molid au un domeniu dinamic larg.

Cedru

Lemnul din cedru este mai moale față de molid, dar totodată nu este atât de flexibil, astfel suportă mai bine influențele din jur cum ar fi temperatura și umiditatea. Față de molid are un sunet mai mult spre bas și se remarcă prin sustain mai lung (sunt prelungit).

Clasificare în funcție de echipamentul electronic

Chitarele pot fi împărțite în acustice și electroacustice. Chitarele electroacustice sunt echipate în interior cu așa-zisa doză piezo și preamplificator activ, care este de regulă amplasat pe lateralul chitarei. Avantajul chitarelor electroacustice constă în faptul că pot fi conectate ușor la aparatură și pot fi amplificate. Dacă planificați să vă prezentați cu chitara dvs. în public, atunci cu siguranță recomandăm modelul electroacustic.

Accesorii

La cumpărare nu uitați de accesorii potrivite pentru chitara acustică. Printre acestea se numără tunerul (este îndeajuns orice tip cu clips), un toc rigid sau o husă moale, set de corzi de rezervă și suportul, în care chitara dvs. o să arate ca o regină :-).

Clasificare în funcție de decupaj

Chitarele acustice le putem împărți la fel, în cele cu decupaj și cele fără decupaj. Acest decupaj se află de regulă în partea de jos a grifului. Rolul acestuia este de a face accesibile pozițiile mai înalte de pe tastieră și de a asigura astfel un cântec confortabil la solo-uri.

© AUDIO PARTNER s.r.o.
Vă rugăm să aşteptaţi